Lille Lungegårdsvannet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°23′25,357″N 5°19′42,208″Ø

Lille Lungegårdsvann.
Båter på vannet under Landsutstillingen i 1928.
Landsutstillingen i Bergen bygget opp rundt vannet.

Lille Lungegårdsvannet er et åttekantet vann midt i Bergen by. Lille Lungegårdsvann er 700 meter i omkrets, og er ikke en kunstig innsjø. Lille Lungegårdsvann var opprinnelig sammenbundet med Store Lungegårdsvannet, men sundet ble fylt igjen i 1926. Det går imidlertid en underjordisk kanal til Store Lungegårdsvannet der det tidligere sundet gikk. Derfor er det mulig å spore en viss forskjell mellom flo og fjære i vannet.

Navnet kommer av Lungegården, en herregård som ble dannet av kjernen i Nonneseter klosters gods etter at dette ved sekulariseringen i 1528 ble overdratt til riksråd Vincens Lunge. Lille Lungegårdsvann ble i middelalderen kalt Indre Alrekstadvågen etter kongsgården Ålrekstad (mens Store Lungegårdsvann ble kalt Ytre Alrekstadvågen).

Idekonkurranse[rediger | rediger kilde]

Lille Lungegårdsvann lå som en stinkende pøl i et område som man antok skulle bli byens nye sentrum. Derfor ble den første norske idekonkuranse holdt i 1909. Det var to alternativ til utnyttelse: Å fylle igjen vannet eller å oppruste det. Første premie gikk til arkitekt Einar Oscar Schou, som ville oppruste vannet.

Juryen hadde lagt vekt på akseføring, beplantete anlegg og plassdannelser, i tillegg til plassering av monumentale bygg som rådhus, bibliotek osv. Men planene ble ikke utført på grunn av byutvidelse og stort press på reguleringsavdelingen. Deler av dette området fikk ikke en løsning før etter reguleringen etter brannen i 1916.

Ny fontene[rediger | rediger kilde]

23. juni 2004 åpnet byrådsleder Monica Mæland den nye fontenen. Fontenen er større enn den gamle og består av 21 dyser og 36 lyskastere som skal lyse opp vanndansen om kvelden. Tidens tann satte en stopper for den gamle fontenen i 2003.

Lille lungeren 2006.jpg
Sammensatt bilde av Lille Lungegårdsvannet, med den nye fontenen. Bildet er tatt på 17. mai 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]