Liland (Evenes)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liland
Lidaláddi
LandNorges flagg Norge
FylkeNordland
KommuneEvenes
Postnummer8534 Liland
Areal0,3 km²
Befolkning315[a] (2023)
Bef.tetthet1 050 innb./km²
Høyde o.h.6 meter
Kart
Liland
68°28′34″N 16°53′02″Ø

Liland (nordsamisk: Lidaláddi) er et tettsted i Evenes kommune i Nordland. Tettstedet har 315[1] innbyggere per 1. januar 2023. Liland ligger sentralt til med 10 minutters kjøring til Harstad/Narvik lufthavn, og med byene Harstad og Narvik, henholdsvis 50 og 45 minutter unna i reisetid.

Liland havn har som eneste i Ofoten naturlig skjærgård som skjermer havneområdet, og er også isfri. Beliggenhet og klima gir en frodig vegetasjon som man ikke venter å finne så langt nord.

Historie[rediger | rediger kilde]

Liland er fra gammelt av handelssenter i Ofoten, og var fram til kommunedelingen i 1884 også kommunesenter for Ofoten, som til da var én kommune. Stedet hadde tidlig private og offentlige servicefunksjoner som dampskipekspedisjon, lensmann, post og omfattende handel. Det var etablert flere jektebruk med tilhørende kaier og brygger.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Evenes kystlag er en drivende kraft for aktiviteter på Liland. Spesielt kjent er bryggetreffet som årlig avholdes i starten av august, og «Åpent nasjonalt mesterskap i tørskatorskhaudryling».

Liland idrettsforening har 215 medlemmer, og er delt i tre undergrupper som står bak aktivitetene i idrettslaget – fotball, barneidrett og ski/trim.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]