Liberty Hall (Dublin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Liberty Hall i Dublin er hovedkvarteret til fagforeningen Services, Industrial, Professional, and Technical Union (SIPTU). Den var tidligere den høyeste bygningen i Irland, og er fortsatt den høyeste i Dublin.

Bygningen ble reist mellom 1961 og 1965. Den har 16 etasjer, og var opprinnelig kledd i ikke-reflekterende glass. I 1972 knuste en bombeeksplosjon de fleste vinduene, og man satte inn reflekterende glass, noe mange mener ødela det estetiske inntrykket. En utsiktsplattform som nettopp hadde blitt åpnet ble stengt av sikkerhetsgrunner.

Det er usikkerhet omkring bygningens fremtid, med riving, ombygging eller salg som mulige løsninger.

Den opprinnelige Liberty Hall[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige Liberty Hall tilhørte Irish Transport and General Workers Union, og fungerte derfor også som hovedkvarter for Irish Citizen Army (ICA). Den stod på Beresford Place, nær Custom House, og var opprinnelig et hotell. Fra 1913 til 1916 var den på grunn av konflikter mellom fagbevegelsen og politiet under konstant bevoktning av væpnede medlemmer av ICA. Den var dermed et sikkert sted for republikanere.

Da første verdenskrig børt ut hengte fagforeningen ut et banner på fasaden med teksten «Vi tjener verken konge eller keiser, men Irland». Avisen The Irish Worker ble utgitt fra bygningen, og på grunn av ICA vakthold var dette den eneste revolusjonære avisen i Dublin som ikke ble stengt under Defence of the Realm Act.

Før påskeopprøret i 1916 ble Liberty Hall brukt som ammunisjonsfabrikk, med produksjon av bomber og bajonetter. Lederne for opprøret samlet seg foran bygningen før de gikk til General Post Office. I påskeuken var bygningen nesten uten vakthold, noe britene ikke visste. De brukte derfor artilleri mot den, og ødela hele bygningen.