Liavatnet (Bergen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liavatnet
LandNorge[1]
FylkeVestland
KommuneBergen
Areal 0,17 km²[2]
Høyde 32 moh.[2]
Lengde 1 km
Bredde 0,3 km
UtløpMølleelven
Posisjon
Kart
Liavatnet
60°22′21″N 5°15′18″Ø

Liavatnet er en innsjø i Bergen kommune i Hordaland. Det ligger i Lyngbødalen, mellom Lyngbø i nord og Bjørndal i sør. Liavatnet er rundt 1 km langt og rundt 300 meter bredt, og høyden over havet er 31,7 moh. Det har utløp gjennom Mølleelven, som renner mot nord til Gravdalsvatnet. Vestsiden av Liavatnet domineres av motorveien riksvei 555, som er delvis bygget på en fylling langs vannkanten, og Fv191 (Lyderhornveien) som går parallelt med denne. I forbindelse med byggingen av Knappetunnelen blir utfyllingen ytterligere utvidet for å få plass til nytt vegsystem.[3] Østsiden av vatnet er skogkledt og ubebygget.

Livannet har stor forekomst av ørret med svært fin kvalitet. Rådgivende Biologer AS gjennomførte prøvefiske i 2016. Samlet fangst var 58 ørret av "Hardangervidda-kvalitet". Den største var 1,3 kg. Livannet og de tilhørende elvene er også tilholdssted for til sammen 8 fuglearter. Blant annet er Livannet det eneste stedet i Bergen der Fossekallen har fast tilholdssted.

Vannet ble i 2015 reddet fra å bli fylt igjen med stein fra veiprosjektet E39 etter en omfattende innsats fra lokalbefolkningen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GeoNames, besøkt 7. april 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 4. juni 2015
  3. ^ vegvesen.no Fyller ut Liavatnet[død lenke]