Li Cunxin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Li Cunxin (kinesisk: 李存信, født 26. januar 1961 ved Qingdao i Folkerepublikken Kina) er en kinesisk-australsk tidligere ballettdanser og aksjemegler.

Li Cunxin ble født inn i fattigdom i Shandong provinsen i Folkerepublikken Kina. I en alder av elleve ble han valgt av Madame Maos kulturelle rådgivere til å delta ved et danseakademi i Beijing hvor elevene hadde 16 timer lange dager med trening, og Li trente ballett der i sju år. Han var en av de første studentene fra danseakademiet i Beijing som fikk lov til å reise til USA, der han begynte et forhold med en fremadstormende amerikansk danser, Elizabeth Mackey. I 1981 giftet de seg slik at han kunne forbli i USA og unngå deportasjon.

Li Cunxin ønsket å kunne reise tilbake til Kina for å besøke sin familie, men kommunistpartiet arresterte ham og satte ham i varetekt i det kinesiske konsulatet. Etter cirka ett døgn fikk han lov til å bli i USA, men hans kinesiske statsborgerskap ble tilbakekalt. Li flyttet til Melbourne i 1995. Cunxin pensjonerte seg fra ballett i 1998 i en alder av 37 år. Li giftet seg med den australske danseren Maria McKendry i 1987. De har tre barn: Sophie (1989) Thomas (1992) og Bridie (1997).

Li Cunxin arbeider som toppleder for et stort meglerforetaket i Melbourne, og er en populær motivasjonstrener. Han ble i 2009 kåret til den australske Father of the Year. I 2003 publiserte han sin selvbiografi, Mao`s Last Dancer. Boken har mottatt en rekke utmerkelser, blant annet den australske "Book of the Year"-prisen. Hans selvbiografi ble tilpasset til en film med samme navn av regissør Bruce Beresford og skribent Jan Sardi som ble gitt ut i 2009.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]