Leviatan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Andre betydninger, se: Leviathan
Beseiringen av Leviatan, en gravering av Gustave Doré fra 1865. På bildet dreper Gud det legendariske sjøuhyret, et motiv som illustratøren har hentet fra Jesajaboken 27,1.

Leviatan, også skrevet Livjatan og Leviathan, er i den jødisk-kristne mytologien et kjempestort sjøuhyre som ofte framstilles som en mellomting mellom en slange og en drage. Ordet forekommer seks ganger i Bibelen, og det har vært framholdt at det kan vise til flere store sjødyr.

Leviatan i Jobs bok 41:1-34 har alminnelig vis vært identifisert med krokodillen. I Salmenes bok 74,14 sies det at Leviatan ble styrtet i sjøen («Du knuste Livjatans hoveder og gav dem som føde til havets fisk»). Her mener mange at det er snakk om egypterkongen som ble styrtet i Rødehavet. Også i Jobs Bok 40,25 – 41,26 finnes kampmotivet der Jahve spør Job om han kan kjempe på samme måte som Jahve mot Leviatan.

Franske forskere har funnet et 12-13 millioner år gammelt fossil av en spermhval i en ørken i Peru i Sør-Amerika, som de har gitt navnet Leviathan melvillei. Dyret var 17 meter langt og hadde enorme huggtenner, og har mest sannsynlig jaktet på delfiner og andre hvaler. Hvalen har det største bittet av alle kjente hvaler.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]