Mørk lykteblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Leucozona laternaria»)
Mørk lykteblomsterflue
hunn
Nomenklatur
Leucozona laternaria
(Müller, 1776)
Populærnavn
mørk lykteblomsterflue
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog.
Utbredelse: den palearktiske sone, Nord-Amerika
funnet i det meste av Norge.

Mørk lykteblomsterflue (Leucozona laternaria) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er en vanlig blomsterflueart i Sør-Norge om sommeren.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10-12 mm), noe slank, ganske mørk blomsterflue. Den ligner på lys lykteblomsterflue (Leucozona glaucia) men kan kjennes fra denne på at scutellum er mørkt. Hodet er ganske bredt, fasettøynene tett hårete. Thorax er matt bestøvet, tett kledt med gule hår, særlig på sidene, med et par litt utydelige, grå lengdestriper. Scutellum er svart, også dette tett kledt med gule hår. Bakkroppen er avlang, svart. På det andre leddet er det store, rektangulære sideflekker som er blå hos hannen, gulhvite hos hunnen. Der tredje og fjerde leddet har smale, rette, blå tverrflekker hos begge kjønn. For og mellombeina er brune med et bredt gult parti rundt kneet, bakbeina helt mørke. Vingene er glassklare med et stort, mørkt vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus, særlig i slekten Cavariellasløke. Disse fluene finner man særlig i og ved bar- og blandingsskog. De besøker mange slags blomster, og flyr i juni-september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mesteparten av den palearktiske sone. I Norge er den utbredt i Sør-Norge og langs kysten til Nordland.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]