Lykteblomsterfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Leucozona»)
Lykteblomsterfluer
Nomenklatur
Leucozona
Schiner, 1860
Populærnavn
lykteblomsterfluer
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Antall arter: 15, 4 i Nord-Europa
Habitat: åpne områder
Utbredelse: den palearktiske sone, Nord-Amerika, Sørøst-Asia
Inndelt i

Lykteblomsterfluer (slekten Leucozona) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Slekten omfatter 15 arter, fire av dem forekommer i Norge, der de gjerne finnes på skjermplanter på ettersommeren og høsten.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Lys lykteblomsterflue, hunn. Ischyrosyrphus-artene har blå flekker på bakkroppen

Slekten omfatter to underslekter med ganske ulikt utseende (i alle fall for de nordiske artene). Artene i underslekten Leucozona er middelsstore (9–13 mm), ganske kraftige blomsterfluer som særlig kjennes på at vingene har en stor, brun flekk i midten og at bakkroppens andre ledd er gulhvitt. Scutellum er gult, resten av bakkroppen svart. Artene i underslekten Ischyrosyrphus er middelsstore, slankere enn de andre, vingene er litt brunlige med uten brun flekk, bakkroppen er svart med blålige tverrflekker. Scutellum er gult hos lys lykteblomsterflue, mørkt hos mørk lykteblomsterflue. Felles for begge underslektene er at thorax er tett bestøvet og matt bronseaktig. Svingkøllene er lyst gulaktige. Beina er overveiende mørke, bortsett fra hos lys lykteblomsterflue.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Fluene har larver som lever av bladlus på trær, busker og urter, for underslekten Ischyrosyrphus særlig på planter i skjermplantefamilien. De voksen fluene besøker også gjerne blomstene til skjermplanter. De er hyppigst å se på ettersommeren og høsten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt med fire arter over det meste av Europa, videre én art i Kaukasus, tre i andre deler av den palearktiske sone, tre i Nord-Amerika og fire i Sørøst-Asia.

Systematisk inndeling med nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]