Lestrigonidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lestrigonidae
Nomenklatur
Lestrigonidae
Zeidler, 2004
Hører til
Hyperiidea,
amfipoder,
storkreps,
krepsdyr
Økologi
Antall arter: 17-20
Habitat: hav
Inndelt i

Lestrigonidae er en familie innenfor den høyere gruppen Hyperiidea, av den store gruppen amfipoder. De mange artene i gruppen lever kun i saltvann. De er planktoniske og svever relativt fritt i vannsøylen. Systematiseringen og identifikasjonen av arter har vært krevende, gruppen har minst 17 arter, muligens inntil 20.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Taksonomien er komplisert og under regelmessig revisjon. Gruppen ble foreslått av Wolfgang Zeidler som en familie-overbygning for den største slekten Lestrigonius, som ble flyttet ut av familien Hyperiidea på grunn av avvikende morfologi.[1] Fra før av var Lestrigonius den eldste og definerende slekten i Hyperiidea-familien, som før 2004 hadde hele 14 slekter. Systematikken nedenfor følger den nyeste taksonomien som oppgis i WoRMS-databasen.[2]

I nyere tid er arten Lestrigonus Kinahani (Bate, 1862) blitt akseptert som et synonym med den virkelige arten Hyperia galba (Montagu, 1815) i slekten Hyperia, en del av nabofamilien Hyperiidae.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wolfgang Zeidler, «A review of the families and genera of the hyperiidean amphipod superfamily Phronimoidea Bowman & Gruner, 1973 (Crustacea: Amphipoda: Hyperiidea)», i: Zootaxa, nr 567, 2004, side 1-66.
  2. ^ (en) Lestrigonidae – oversikt og omtale av artene i WORMS-databasen. Besøkt 10. august 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]