Lesjaverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lesjaverk
LandNorges flagg Norge
Kart
Lesjaverk
62°11′40″N 8°33′00″Ø

Lesjaverk er et sted i Lesja kommune, nord i Gudbrandsdalen. Stedet ligger om lag 4 mil nordvest for Dombås. Lesjaskogsvatnet ligger blant annet her. Raumabanen passerer Lesjaverk på vei til Åndalsnes og Dombås; toget stopper ved behov på Lesjaverk stasjon, som ligger 633 moh.. Europavei 136 går også forbi bygda. Ungene i bygda går på skole på Lesjaskog. Navnet kommer av jernverket som var i drift 1659-1812.

Jernverk[rediger | rediger kilde]

Jernverkets hovedbygning (fredet, 1734) og rester av masovn.

I Lesjaverk ble det etablert jernverk i 1659 (innehavere Jørgen Fillipsen/Phillipsøn og Joachim Irgens) basert på malmgruver i fjellet ovenfor, på gården Bjølveruds grunn. Gruvene hadde svært ujevn tilgang av malm og driften hadde flere opphold på 2-3 år. Lesjaskogsvatnet ble oppdemt av hensyn til vannforsyning til verket. Malmen var svært kromholdig og egnet seg best til produksjon av stangjern, og til dette formålet skal jernet ha vært av god kvalitet. Produktene ble fraktet ned Romsdalen og skipet ut fra Veblungsnes. Det var stadige nye eiere av verket. Verket ble nedlagt i 1812. Ifølge Helland hadde driften aldri noen stor betydning.[1] Det er rester etter gruver, masovn og mange kolmiler spredd utover bygda.

Lesjaverk ble etablert på 1600-tallet i en periode da norsk bergverksdrift var under oppbygging. Før 1600 var det begrenset bergverksdrift i landet. Eldre verk var blant annet Fossum, Hakkedal, Eidsvoll og Ulefoss.[2]

Utløpet av Lesjaskogsvatnet til Lågen ved jernverket

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Helland, Amund: Kristians amt. Byerne og Gudbrandsdalen. Del av serien Norges land og folk. Aschehoug, 1913.
  2. ^ Nagel, Anne-Hilde (1994): Norwegian mining in the early modern period. GeoJournal, 32(2): 137-149.