Leptohyphidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leptohyphidae
Nomenklatur
Leptohyphidae
Hører til
Ephemerelloidea, døgnfluer,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 120
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: Amerika
Inndelt i

Leptohyphidae er en familiegruppe av døgnfluene. De er tilknyttet et liv i ferskvann som nymfer (larve), de voksne tar ikke til seg føde og lever ikke så lenge. Men de fleste lever lengre enn ett døgn.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore døgnfluer (nymfene er 3–10 mm lange). Nymfene er litt flate, hodet bredt og avrundet med ganske små fasettøyne og lange antenner. Thorax er forholdsvis langstrakt, beina korte med kraftige lår. Bakkroppen er temmelig kort med trakégjeller på sidene av ledd 2-6. De på ledd 2 er store og danner et skjold som dekker de øvrige gjellene og verner dem fra mudder. De øvrige gjellene er enkle eller to-flikete. De tre haletrådene har bare korte hår og er omtrent så lange som bakkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse døgnfluene lever mest i sakteflytende elver, der nymfene vandrer rundt på bunnen. De er hovedsakelig planteetere.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Fra 2001 til 2006 ble Coryphoridae regnet som en egen familie, men den er nylig ([1]) ført tilbake til familien Leptohyphidae. Fylogenetiske undersøkelser ser ut til å tyde på at Coryphorinae er søstergruppen til resten av Leptohyphidae, så det blir nokså vilkårlig om denne gruppen bør ha status som en familie for seg eller inkluderes i Leptohyphidae.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Dominguez, E., Molineri, C., Pescador, M.L., Hubbard, M.D. og Nieto, C. (2007) Ephemeroptera of South America. [2]
  • Jacobus, L.M. og McCafferty, W.P. (2006) Reevaluation of the phylogeny of the Ephemeroptera infraorder Pannota (Furcatergalia), with adjustments to higher classification. Transactions of the American Entomological Society 132: 81-90. [3]
  • Molineri, C., Peters, J.G. og Zuniga de Cardoso, M.C. (2001) A new family, Coryphoridae (Ephemeroptera: Ephemerelloidea), and description og the winged and egg stages of Coryphorus. Insecta Mundi 15: 117-122. [4]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]