Leonay (New South Wales)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leonay
LandAustralias flagg Australia
DelstatNew South Wales’ flagg New South Wales
StorbyområdeSydney
LokalstyreCity of Penrith
Postnummer2750
Befolkning2 400 (2006)
Kart
Leonay
33°45′54″S 150°39′04″Ø

Leonay er en bydel i Sydney, i delstaten New South Wales i Australia. Leonay ligger 58 kilometer vest for Sydney sentrum, i kommunen City of Penrith og er en del av Greater Western Sydney regionen.

Leonay ligger på vestbreddeen av Nepean River, ved foten av Blue Mountains. Bydelen er avgrenset av M4 Motorway, Western railway line, og Nepean River. En av Leonays beste aspekter er golfbanen som snor seg gjennom bydelen.

Historie[rediger | rediger kilde]

I området lå engang vingården til Leo Buring, og bydelen er oppkalt etter Leo og hans kone Nay. Vingården har blitt erstattet av arkitekttegnede hjem som kler åsen som stiger mot Blue Mountains.

Aboriginerkultur[rediger | rediger kilde]

Før europeisk bosetting var det som nå er Leonay hjemsted til Mulgoa folket som snakket Darug språket. De levde som jægere og samlere styrt av tradisjonelle lover med utspring i Drømmetiden. Hjemmene deres var barkhytter kalt 'gunyahs'. De jaktet kenguru og emu, og samlet yam, bær og andre lokale planter.[1]

Europeisk bosetting[rediger | rediger kilde]

De første britiske utforskerne som man vet besøkte Leonay var Jamison, Johnston, Wentworth og Jones i 1818 som navnga Glenbrook Creek hvor denne møter Nepean River i det som nå er Leonay. I mange år var Leonay ansett som en del av nabobydelen Emu Plains, først som en del av Sir Francis Fordes Edinglassie Estate og sidne som en del av Leo Burings vingård, Leonay. Etter Burings død i 1961, ble vingården lagt ned og mesteparten av tomten solgt til eiendomsutviklere. De første husene ble bygget i 1965 og i 1974 ble navnet offisielt endret til Leonay.[2]

Transport[rediger | rediger kilde]

Den nærmeste jernbanestasjonen er Lapstone på Western Line av Cityrail nettverket mens Blue Mountains Bus Company knyter sammen Leonay med Penrith. Leonay Parade er hovedgaten inn til bydelen og fører til både Emu Plains og M4 Western Motorway, som igjen gir rask tilgang til resten av Sydney og Blue Mountains.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Leonay Public School er den eneste skolen i bydelen. Nærmeste ungdoms- og videregående skole er Nepean High School i Emu Plains.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2006 var antall innbyggere 2414. Mesteparten av innbyggerne var født i Australia (77 %), med England (7 %), Tyskland (1,4 %) og New Zealand (1,4 %) på de neste plassene. Typisk for tiden da bydelen ble utviklet finnes ingen leiligheter eller terrasseleiligheter i området og alle de 836 bygningene er separate hus. Median inntekten ($663 per uke) var merkbart høyere enn det nasjonale snittet ($466).[3]

Kjente innbyggere[rediger | rediger kilde]

  • Leo Buring (1876–1961), Australsk vinprodusent
  • Sir Francis Forbes (1784–1841), Chief Justice of New South Wales, som bygget huset Edinglassie i Emu Plains

Styresett[rediger | rediger kilde]

På kommunenivå er Leonay en del av City of Penrith, representert av Jim Aitken, Mark Davies, Karen McKeown, Susan Page og Gary Rumble. Den nåværende ordføreren er Pat Sheehy. På delstatsnivå er Leonay en del av Electoral district of Penrith, representert av Labor partiets Karyn Paluzzano. Føderalt er det en del av Division of Lindsay, representert av Labor partiets David Bradbury.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dharug Aboriginal History». Christopher Tobin. Arkivert fra originalen 29. september 2007. Besøkt 26. juli 2007. 
  2. ^ «Penrith Local Suburb Profiles - Leonay». Penrith City Council. Arkivert fra originalen 3. september 2007. Besøkt 27. juli 2007. 
  3. ^ Mal:Census 2006 AUS

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]