Lenore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lenore tegnes og utgis av Roman Dirge.

Lenore er en tegneserie og tegneseriefigur om en døde liten pike, bestående av svart humor. Den skapt, tegnet og skrevet av den amerikanske tegneserietegneren Roman Dirge. Serien har undertittelen Den søte lille døde piken (The Cute Little Dead Girl). Lenore er løselig inspirert av Edgar Allan Poes dikt Lenore og Raven. Lenore har dukket opp i flere av Dirges tegneseriebøker. I Norge har serien tidligere gått som biserie i det norske tegneseriebladet Nemi.

Figuren Lenore har sine døde venner som hun omgås, men hun kan samtidig gå til verden til de levende og treffe ikke-døde, levende mennesker. Om noen spøker med henne, tar hun det bokstavelig gravalvorlig, eksempelvis da en kvinne ville leke «ta nesen», men Lenore tok en kniv og skar av nesen. Humoren er mørk og makaber, samtidig som den er barnlig. I en fortelling ser man eksempelvis at Lenore dreper Påskeharen. Serien er hovedsakelig rettet mot ungdom og voksne. Flere andre serier av Dirge finnes også i Lenore-bladene, som Samurai Sloth, og korte selvbiografiske striper kalt Things Involving Me.

Figurer[rediger | rediger kilde]

Lenore[rediger | rediger kilde]

Lenore, hovedfiguren, er et 10 år gammelt gjenferd som lever i et spøkelsehus langt inni skogen, som er relativt avskjermet fra resten av verden.

Lenore framstilles som snill, men handlingene hennes har som regel mindre hyggelige konsekvenser, og ender gjerne i drap og lemlesting av dyr, mennesker og andre bisarre vesener. Lenore holder til stadighet teselskaper med vennene sine. Hun ser ut til å utelukkende «leve» av te og småkaker.

Selv om Lenore i teorien er over 100 år gammel, lever hun fortsatt som en 10-åring, både i språk og oppførsel. I sine første ti leveår levde hun som en vanlig jente med familien sin. Det er ukjent hvordan hun etter sin død endte opp i den bisarre skogen. Senere har hun igjen blitt rammet av en bisarr sykdom og dødd, men rømte da fra Helvete.

Ragamuffin[rediger | rediger kilde]

Ragamuffin bor sammen med Lenore. Han var opprinnelig en menneskeetende vampyr, som ble tryllet om til en dukke av en heks, etter at han drepte og fortærte heksens søster. Forhekselsen kunne bare bli brutt med en dråpe blod. Uheldigvis var det blodet til Lenore som opphevde magien, og som levende død hadde ikke bloddråpene ønsket effekt. Ragamuffin fikk ikke tilbake sin opprinnelige form, men ble dømt til å være en harmløs dukke til evig tid. Han kan bare spise kaker og peanøttsmør. Han kan til tider være kald, men kan også være hjelpsom og assistere Lenore i hennes skrudde påfunn.

Man ser gjerne at Ragamuffin driver som detektiv, og løser saker som «Kitty#46» og «Kitty#52», uskyldige katter som Lenore ved uhell stadig tar livet av.

Mr. Gosh[rediger | rediger kilde]

Mr. Gosh er et lik med en strisekk over hodet der knapper er sydd på som øyne. Han er fanatisk forelsket i Lenore, og frir til henne minst en gang i uka. Lenore vil ikke gifte seg med ham, og kjører over ham med gressklipper, forgifter maten hans og stikker ham full av kjøkkenkniver. Selv etter å ha blitt drept flere ganger av Lenore kommer han tilbake fra graven og forteller at han tilgir henne, overbevist om at alle drapene bare var hendelige uhell.

Taxidermy[rediger | rediger kilde]

Taxidermy er en mystisk mann med et utstoppet hjortehode og en elegant, sort dress, som dukket opp for første gang da han ba Lenore om å passe på kjæledyret hans, Malakai. Taxidermy er Lenores nabo og bor langt inne i skogen. Vekker oppsikt på gata på grunn av sin kløvde mule, prangende T-Bird og nifse, nord-britiske aksent.

Kitty[rediger | rediger kilde]

Kitty er Lenores døde katt. Det er Lenore selv som har skylden for at den er død, men det var bare et uhell. Lenore har hatt flere katter som hun har drept. («Kitty#1», «Kitty#2», «Kitty#3», osv.) Men i seriene virker det som om hun ikke er klar over at den er død. «Kitty bare sliten», sier hun selv. Grunner til at de dør kan være drukning, at hun klemmer den ihjel, får den drept i en vifte (den skulle bare få litt vind), eller annet. I tegneseriene bærer hun den ofte rundt i armene, som om den fortsatt skulle vært levende.

Mr. Chippy[rediger | rediger kilde]

Mr. Chippy var i utgangspunktet en utstoppet gnager som prydet veggen i Lenores hus. Plutselig en dag ropte han om hjelp, og var opprørt over å oppdage at han hadde fått bakkroppen fjernet. Behjelpelig festet Lenore vesenet til underkroppen til en Barbiedukke. Barbiedukken våknet imidlertid da til live, svært sjokkert over å mangle nedre kroppsdeler, men den er aldri sett igjen senere). Han har ingen sentral plass i serien, men dukker gjerne opp i bakgrunnen.

Muffinmonsteret[rediger | rediger kilde]

Muffinmonsteret er en underlig, avlang skapning som er svært avhengig av sjokolademuffins (derav navnet). Han er ofte på besøk hos Lenore.

Herr Frosk[rediger | rediger kilde]

Herr Frosk (engelsk Bloaty The Frog) er en avdød amfibium som Lenore fant da hun var ute og lekte i sumpen. Hun ble svært skuffet da den ikke ville leve, og satte nesa i sky og forlot den. Men hun ombestemte seg og tok den med hjem, kledde den ut og tvangsforet den med kyllingsuppe. Taxidermy ble sjokkert da han oppdaget dette, og tok frosken med til legevakten. Siden har ingen sett Herr Frosk.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Blader[rediger | rediger kilde]

Lenore er utgitt som eget blad siden 1997, på forlaget Slave Labor Graphics. Siden dette har det blitt utgitt 15 blader. Historiene er også å finne i tre samlehefter:

  • Noogies (1999)
  • Wedgies (2000)
  • Cooties (2006)

Animerte filmer[rediger | rediger kilde]

Flere korte filmer er laget om Lenore av Dirge. Disse ble opprinnelig produsert for Sony sin nettside ScreenBlast, filmene dukker av og til opp på blant annet youtube.com.

  1. The New Toy – Lenore drepe en kasse med hamstere mens hun leter etter en klemmeleke.
  2. Ragamuffin – Lenore gjenoppliver Ragamuffin.
  3. The Magician – Lenore myrder en magiker.
  4. Bloaty The Frog – Lenore leker med en død frosk.
  5. The Taxidermy – Lenore møter naboen sin, Taxidermy, som vil at hun skal passe på kjæledyret hans, Malakai.
  6. The Return of Mr. Gosh – Lenore dreper beundreren sin... igjen.
  7. Magic Muffin – Lenore møter en magisk muffins-alv.
  8. A Walk In the City – Lenore slakter en fremmed mens hun er ute og går.
  9. Lenore, Queen of the Fairy Gnomes – Lenore blir funnet av gnomer som hevder at hun er dronningen deres, som forsvant for lenge siden.
  10. The Tea Party – Lenore inviterer venner på te.
  11. Grave Error – Zombie-Lenore.
  12. The Thing What Came From the Poopy Chair – Lenore slåss med et rensemiddel.
  13. The Day Mr. Chippy Walked – Lenore hjelper et halvt ekorn.
  14. Hairball – Lenore finner en levende hårklyse i badekaret.
  15. Fugly Duckling – Lenore mobber den stygge andungen.
  16. Kitty #46 & Kitty #53 – Noen av Lenores døde katter.
  17. Insurrection of the Insects – Fluer slår tilbake mot en edderkopp, fortalt som et eventyr.
  18. The Dream Catcher (Part 1) – Lenore har et tilbakevendende mareritt.
  19. The Dream Catcher (Part 2) – Lenore møter "tannfeen".
  20. Frito the Demon – Hvordan demonen Frito unnslapp helvete. Også fortalt som et eventyr..
  21. The Last Dance of the Ladybug – Enda et eventyr, denne gang om en hevngjerrig marihøne.
  22. Little Bunny Foo Foo – Lenore dreper små dyr og en fe. Parodi på en engelsk barneregle.
  23. L'il Ballerina – Lenore danser ballett... i en begravelse.
  24. Death Bed – Lenore møter kjæledyrene hun har drept.
  25. Lenore's Last (Part 1) – Lenore går til legen.
  26. Lenore's Last (Part 2) – Lenore dør... igjen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]