St. Petersburg og Ladoga eparki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Leningrad bispedømme»)
St. Petersburg og Ladoga eparki
Санкт-Петербургская и Ладожская епархия (russisk)
Aleksandr Nevskij-klosteret er eparkiets sete
Kirkerussisk-ortodoks
Land:Russlands flagg Russland
BispeseteSt. Petersburg
Sogn352
Areal85 340 km²
Innbyggere796 000
Opprettet1742
Offisielt nettsted

St. Petersburg og Ladoga eparki er et russisk-ortodokst eparki (bispedømme) med sete i St. Petersburg som ved siden av selve byen omfatter Leningrad oblast. Kazan-katedralen er eparkiets katedral, og Aleksandr Nevskij-klosteret eparkens sete.

St. Petersburg er et historisk sett viktig og derfor prestisjefylt bispesete. For eksempel var tre av fem russiske patriarker på 1900-tallet metropolitter av St. Petersburg før de ble valgt til patriark (Aleksij I, II og Pimen).

Historie[rediger | rediger kilde]

Området rundt St. Petersburg (Ingermanland) lå før grunnleggelsen av byen i Novgorod eparki. 1721 avskaffet keiser Peter den store patriarkembetet og erstattet patriarken av Moskva med et bisperåd, den hellige synode. St. Petersburg var som rikets nye hovedstad også setet for synoden, og ble direkte underlagt denne. I 1742 ble St. Petersburg et eget bispesete, opprinnelig under tittelen St. Petersburg og Sjlisselburg eparki. Det ble i 1745 opphøyet til erkeeparki og i 1775 til metropolitaneparki.

Metropolitten av St. Petersburg ble, som fast medlem i den hellige synode og med sete i hovedstaden, til den russisk-ortodokse kirkens viktigste kirkelige embete i keiserrikets Russland. Han var bl.a. ansvarlig for alle troende som ikke var tilknyttet noe eparki, f.eks. i den vesteuropeiske og nordamerikanske diasporaen.

Til å begynne med omfattet eparkiet i tillegg til St. Petersburg by og omegn også Estland, Finland og i perioder Karelia og Novgorod-traktene. Estland ble i 1865 overført fra St. Petersburg til Rīga eparki. Finland ble skilt ut som Vyborg og Finland eparki i 1892.

På grunn av de mange endringene i både eparkiets omfang og byens navn skiftet eparkiet tittel flere ganger, bl.a. i 1803 til Novgorod, St. Petersburg, Estland og Finland eparki; i 1917 til Petrograd og Gdov eparki; og i 1943 til Leningrad og Novgorod eparki. Sitt nåværende navn førte eparkiet fra 1892 til 1914 og fikk det tilbake i 1991 (se listen over eparker av St. Petersburg for en komplett liste av titlene). Året før var Novgorod og Karelia blitt (gjen)utskilt fra eparkiet.

Se også[rediger | rediger kilde]