Leiopus linnei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leiopus linnei
Nomenklatur
Leiopus linnei
Wallin, Nylander & Kvamme, 2009
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektLeiopus
Økologi
Habitat: løvskog, kulturlandskap
Utbredelse: foreløpig kjent fra Skandinavia, også i Sør-Norge

Leiopus linnei er en nyoppdaget bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er funnet spredt i Sør-Norge. Arten ble først oppdaget i 2009 da DNA-undersøkelser viste at det som tidligere var oppfattet som én art, Leiopus nebulosus, i virkeligheten var to arter. Arten er oppkalt etter Carl von Linné i anledning 300-års jubileet for hans fødsel.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Arten lar seg knapt skille på utseendet fra Leiopus nebulosus, bortsett fra noen forskjeller i hannens kjønnsorganer, men DNA-undersøkelser har vist at det er en art for seg. En liten til middelsstor (6–10 mm), avlang, gråspraglete trebukk med ganske lange antenner. Antennene er omtrent dobbelt så lange som kroppen hos hannen, en og en halv gang så lange hos hunnen. Hvert ledd unntatt de to innerste er tofarget, lysbrunt i den indre delen og svart i den ytre. Kroppen er uten påfallende hår, men kledt med hårlignende skjell. Pronotum er omtrent en og en halv gang så bredt som langt, noe bak midten med en skarp, litt bakoverrettet pigg på hver side, på samme nivå også med et par knøler oppe på ryggen. Dekkvingene er avlange med markerte skuldre, grovt punkterte, mesteparten av overflaten skjellkledt. Grunnfargen er svart, men med store områder dekket av lyse skjell som danner et litt diffust tverrbånd litt bak midten. Beina er svarte bortsett fra en lysbrun ring på leggene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i innerbarken på nylig døde trær eller greiner av mange ulike løvtrær, vanligst eik og hassel. Arten lever i løvskog, men også i kulturlandskapet. Larvens ganger går ikke inn i veden, men holder seg i barken. Utviklingen tar vanligvis ett år, de voksne billene kan finnes på greiner og stammer i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er foreløpig kjent fra Norge og Sverige. Den er utbredt i Sør-Norge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Wallin, H., Nylander, U. og Kvamme, T. (2009) Two sibling species of Leiopus Audinet-Serville, 1835 (Coleoptera: Cerambycidae) from Europe: L. nebulosus (Linnaeus, 1758) and L. linnei sp. nov. Zootaxa 2010: 31-45. [1]
  • Sund, K. (2009) Ny art av trebukk oppdaget. [2] Arkivert 11. juli 2009 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]