Leif Solberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leif Solberg
Født18. nov. 1914[1]Rediger på Wikidata
Lena, Østre Toten
Død25. jan. 2016[2][3]Rediger på Wikidata (101 år)
Lillehammer
BeskjeftigelseMusiker, dirigent, komponist, korleder Rediger på Wikidata
Utdannet vedNorges musikkhøgskole
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere
InstrumentOrgel

Leif Johannes Solberg (født 18. november 1914LenaØstre Toten,[4] død 25. januar 2016Lillehammer[5]) var en norsk organist og komponist bosatt på Lillehammer. Han var medlem av Norsk Komponistforening.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Leif Solberg vokste opp som eldstemann i en søskenflokk på ni. Faren Hans Solberg var utdannet militærmusiker og virket som organist i Hoff kirke side om side med fulltids beskjeftigelse som postbud. Barna måtte tidlig hjelpe sin far med organistgjerningen og fikk jobben med å trå belgen. Leif virket tidlig som vikar for sin far og fikk sin grunnopplæring av ham. I ungdomsårene reiste han jevnlig til Oslo for å ta privattimer med Arild Sandvold.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Han studerte ved Musikkonservatoriet i Oslo med Arild Sandvold og tok organisteksamen i 1933. I 1938 debuterte han offentlig som konsertorganist i Fagerborg kirke. Senere hadde han mange studieopphold i utlandet. I København studerte han orgel med Finn Viderø og instrumentasjon med Jørgen Jersild. I London hadde han to lengre studieopphold hvor han blant annet ble undervist av William McKie ved Westminster Abbey. I Salzburg studerte han med professor Heinz Biehn og Egon Kornauth, og i Haarlem hadde han Anton Heiller som lærer i improvisasjon. Som lærer i kontrapunkt hadde han Per Steenberg i Norge, og med komponisten Karl Andersen gjennomgikk han Arnold Schönbergs harmonilære.

Tjeneste[rediger | rediger kilde]

Solbergs offentlige debut som konsertorganist fant sted i 1938, og samme år ble han tilsatt som organist i Lillehammer kirke. På Lillehammer virket han som organist i byens hovedkirke i årene fra 1938 til 1982 og som musikklærer ved byens gymnas fra 1949 til 1984. Han har dirigert en rekke kor, og har gitt en rekke konserter i inn- og utland samt radiokonserter i NRK, Danmarks Radio og i ORF. Han ble tatt opp i Den norske Frimurerorden i 1949, innehadde X grad og spilte orgel i mer enn 50 år i St. Johanneslogen St. Olav t.d.g. Kors på Lillehammer.

Komposisjoner[rediger | rediger kilde]

Blant Solbergs komposisjoner finner man en symfoni, to strykekvartetter, en fiolinsonate, seks større orgelverk og en rekke mindre komposisjoner for orgel. I orgelverkene skriver han gedigent i barokkens former som fuge, dobbeltfuge, passacaglia og chaconne i tillegg til å dyrke koralvariasjon. Han har skrevet større korverk som Maihaugkantate for sopran- og barytonsolo, kor og orkester og Langfredagsmeditasjon for soli, kor og orgel samt mange komposisjoner for kor a cappella. Særlig popularitet har hans Missa brevis for SSAA og SATB oppnådd.[6] Leif Solberg ble tatt opp som medlem i Norsk Komponistforening i 1945.[7]

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Hans musikk er utgitt på CD:

  • De seks store orgelverk med Halgeir Schiager på orglet i Haderslev domkirke i 1996 med tittelen Gå varsomt min sjel (CD)
  • Strykekvartett nr.1 h-moll med Engegårdkvartetten i 2008.
  • Solbergs orgelverk med Erling With Aasgård på Rieger-orglet i Molde domkirke i 2000.
  • Leif Solberg spiller Solberg på LP i Lillehammer kirke i 1980 på det 41 stemmer store orglet bygd av Josef Hilmar Jørgensen i 1948.
  • Ver Sacrum i komponistens instrumentasjon for strykere – Gjøvik Sinfonietta/Atle Sponberg på cd-albumet Quietude i 2003.
  • Komponistportrettet Som eit blakrande ljos er redigert av Solbergs elev Roger Andreassen og inneholder et høyt antall komposisjoner i faksimile og ny notesats samt artikler av Andreassen, Martin Anderson og Olav Egil Aune. Utgitt på Norsk Musikforlag AS i 2001.

Ved hundreåret for Solbergs fødsel utga Musikk-Huset og Norsk Musikforlag komponistens Langfredagsmeditasjon for soli, kor og orgel samt Maihaugkantate til tekst av Tore Ørjasæter. Maihaugkantaten er skrevet til De Sandvigske Samlingers 50-årsjubileum i 1943 og omfatter sopran- og barytonsolo, mannskor, kvinnekor og blandet kor samt kammerorkester. Kantaten kommer ut i både klaveruttog og fullt partitur med stemmesett for orkester.

Årbok for Fåberg og Lillehammer historielag viet i 2014 og 2015 Leif Solberg oppmerksomhet med et biografisk portrett på 75 sider skrevet av Roger Andreassen.

Heder[rediger | rediger kilde]

Leif Solberg er hedret med en rekke kulturpriser og mottok Kongens fortjenstmedalje i gull og Den norske Frimurerordens hederstegn. En bronsebyste utformet av Svein-Tore Kleppan står ved hovedinngangen til Lillehammer kirke og ble avduket av fylkesordfører Audun Tron etter høymessen 1. pinsedag 12. juni 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ historygreatest.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.gd.no, besøkt 25. januar 2016[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Discogs, Discogs artist-ID 4072479, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ artistside med bilde fra Norsk Musikkinformasjon
  5. ^ Leif Solberg er død. Notis hos nrk.no Besøkt 25. januar 2016
  6. ^ Leif Solberg – modest master fra Norsk Musikkinformasjon (18.9.2002)
  7. ^ Lange, Kristian (1967). «Medlemmer av Norsk Komponistforening». Norsk Komponistforening gjennom 50 åt. Oslo: Norsk Komponistforening. s. 139. «Leif Solberg ....1945 (det året han ble medlem)» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]