Lee Kuan Yew

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Lee Kuan Yew

Lee Kuan Yew (kinesisk: 李光耀, pinyin: Lǐ Guāngyào, født 16. september 1923 i Singapore) var statsminister i Singapore fra 1959 til 1990.

Han var også en av grunnleggerne og den første generalsekretæren i People's Action Party (PAP) som han ledet til en overlegen seier i valget i 1959. Han var også med og ledet separasjonen av Singapore fra Føderasjonen Malaysia i 1965 og i den påfølgende transformasjon fra et relativt underutviklet kolonisert land til en litt mer moderne nasjon.

Han har vært en av de mest innflytelsesrike politiske figurene i hele Sørøst-Asia. Under administrasjon av Singapores andre statsminister Goh Chok Tong tjenestegjorde han som senior minister. Lees første erfaring med politikk i Singapore kom med hans rolle som en innvalgt representant for det pro-britiske Progressive Party i 1951 som fikk massiv støtte fra befolkningen, særlig fra den kinesisk-talende arbeiderklassen.

Lee Kuan Yew har utgitt tre bøker som heter The Singapore Story som dekker hans syn på Singapores historie frem til dets separasjon fra Malaysia i 1965, From Third World to First: The Singapore Story som gir en beretning om Singapore påfølgende transformasjon til en den nasjonen slik vi kjenner den i dag, og "One Man's View of the World" som kom i 2013. Den 13. september 2008 gjennomgikk Lee som da var 84 år gammel en vellykket behandling for unormal hjerterytme i Singapore General Hospital.

Lee er utnevnt til medlem av Order of the Companions of Honour.

AsiastubbDenne Asiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.