Lee Chul-ho

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lee Chul-ho
Født23. feb. 1937Rediger på Wikidata
Cheonan
Død16. feb. 2018[1]Rediger på Wikidata (80 år)
Parkinsons sykdom
BeskjeftigelseKokk Rediger på Wikidata
BarnAnja Lee

Sonja Lee

Irina Lee
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje

Lee Chul-ho, også kjent som «Mr. Lee»Hangul:이철호, (født 23. februar 1937 Cheonan i Korea, død 16. februar 2018 i Oslo[2]) var en norsk-koreansk kokk og matvareimportør, som ble kjent for å introdusere nudler på det norske markedet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Lee ble som barn skadet i et granatangrep under Koreakrigen, og ble sendt til Norge for å få medisinsk oppfølging av kirurgen Bernhard Paus, som hadde vært sjefkirurg ved Norwegian Mobile Army Surgical Hospital (NORMASH), det norske humanitære bidraget under Koreakrigen.[3] Etter langvarig rehabilitering ved Rikshospitalet og Sunnaas sykehus, fullførte han videregående ved engelsklinjen på Foss gymnas i Oslo.

Han tok senere fagbrev som kokk og etterutdannet seg ved Hotell- og restaurantfagskolen i Stavanger, før han reiste til Sveits for å studere og jobbe som kokk.

Kokk[rediger | rediger kilde]

Da Lee kom tilbake til Norge, jobbet han blant annet som kjøkkensjef ved Holmenkollen Turisthotell og restaurant Blom, før han ble disponent for konditori- og restaurantkjeden Møllhausen i 1969. Han var ansvarlig for 15 utsalgssteder, frem til kjeden ble kjøpt opp av danske Hatting i 1987.

I en alder av 50 år startet Lee sin egen virksomhet. På slutten av 1980-tallet lanserte han Mr. Lee's Ginsengbrød, samtidig som han eksperimenterte med import av nudler fra sitt fødeland. Innledningsvis gikk han selv fra butikk til butikk for å distribuere de eksotiske nudlene. I løpet av tre år hadde han fått på plass en avtale om landsdekkende distribusjon, og snart ble det importert flere containere med nudler årlig. Rieber & Søn overtok merkevaren i 1996, og omkring 2007 skal nordmenn ha spist over 25 millioner nudelpakker i året.[trenger referanse] Lee samarbeidet før sin død med Orkla Foods, og deltok blant annet i utviklingen av nye Mr. Lee-produkter.

De siste årene engasjerte seg for å eksportere norsk sjømat til Sør-Korea, deriblant kongsnegler fra Frøya i Trøndelag. Det førte til at lokalbefolkningen omtalte ham som Sneglekongen.

Lee mistet sin første kone Anneliese i 1984. Senere giftet han seg med Hae Jong. I sitt første ekteskap fikk han døtrene Anja Lee (født i 1967), som i dag er barnelege, Sonja Lee (født i 1971), kokk, og Irina Lee (født i 1976) som er journalist.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.nrk.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ NRK. «Mr. Lee er død». NRK. Besøkt 16. februar 2018. 
  3. ^ Nudelkongen Mr. Lee er død

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]