Lebogang Mashile

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lebogang Mashile
Født7. feb. 1979[1]Rediger på Wikidata (45 år)
USAs flagg USA
BeskjeftigelseLyriker, skuespiller, skribent, musiker, aktivist Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Witwatersrand
NasjonalitetSør-Afrikas flagg Sørafrikansk
SpråkEngelsk
UtmerkelserNoma-prisen (2006)
Emne(r)Kjønn, seksualitet
DebutA Ribbon of Rhythm
IMDbIMDb

Lebogang Mashile (også bare Lebo Mashile, født 7. februar 1979 i USA) er en sørafrikansk poet, skuespiller. programleder og MC.

Da hun var seksten år gammel flyttet hun og familien til Sør-Afrika, hvor foreldrene kom fra. Hun begynte å studere juss og internasjonale relasjoner ved Wits University i Johannesburg, men bestemte seg i stedet for å bli kunstner.

Hun ble kjent i 2002 da hun fremførte hiphop-inspirert poesi på en festival. Året etter dannet hun kunstnerkollektivet “Feel a Sistah!” Spoken Word Collective sammen med tre andre og i 2004 gjorde hun sin debut som filmskuespiller med en rolle i Hotel Rwanda. Hun var også produsent og programleder for TV-programmet L'Atitude som hadde over to millioner seere og kom i 78 episoder og programleder for Drawing the Line i 2008. Hun har også hatt roller i skuespill og jobbet med dans. I 2004 gjorde hun også opptredener på flere poesilesninger.[2] I 2009 opptrådte hun for mer enn 200 millioner seere på trekningen til fotball VM og har i nyere tid ledet TV-programmet Great Expectations.[3]

I 2005 gav hun ut diktsamlingen A Ribbon of Rhythm som hun fikk Noma-prisen for året etter. Senere gav hun ut platen Lebo Mashile Live! der hun leser dikt kombinert med ulike typer urban musikk. I 2008 kom diktsamlingen Flying Above the Sky.

I 2005 kåret Cosmopolitan Magazine henne til en av Sør-Afrikas «Awesome Women» og i 2006 og 2007 var hun på Mail & Guardians liste over de hundre viktigste unge sørafrikanere og i 2007 fikk hun «City Press/ Rapport Woman of Prestige Award».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.tvsa.co.za[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Profil på TVSA
  3. ^ speakersinc.co.za Arkivert 23. februar 2015 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Werewere Liking
Vinnere av Noma-prisen
Neste mottaker:
Shimmer Chinodya