Lauvmålere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
lauvmålere
punktløvmåler (Cyclophora punctaria)
Nomenklatur
Cyclophora spp.
Hübner, 1822
Populærnavn
lauvmålere
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieTannspinnere
GruppeSterrhinae
Økologi
Antall arter: ca. 260, 16 i Europa, 5 i Norge
Habitat: mest i løvskog, hager og parker
Utbredelse: finnes i Norge
Inndelt i

Lauvmålere (Cyclophora spp.) er en slekt av sommerfugler som tilhører familien egentlige målere (Geometridae). Det er funnet fem arter i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De er middelsstore (vingespenn 20 – 32 mm for de norske artene), slanke, gjerne blekt okerfargede målere. Vingene har oftest spredte, mørkere skjell. Mange arter har en liten, mørk ring på hver vinge (det latinske navnet på slekten betyr "ringbærer"). Mange har også en mørk eller rødlig tverrstripe som går over begge vingepar. Larvene er nakne, slanke, gjerne grønne eller brune på farge, ofte med røde, hvite eller gule tegninger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene til disse målerne lever på ulike løvtrær. De er ganske verts-spesifikke og går gjerne bare på ett eller noen få treslag. Det er gjerne to generasjoner hvert år, en som flyr om våren eller forsommeren og en om høsten.

Artstall og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Omtrent 260 arter blir plassert i denne slekten, men for mange av dem er denne plasseringen usikker. Man regner at rundt 50 arter med sikkerhet hører hjemme her. I Europa er det funnet 16 arter. Av de fem artene som forekommer i Norge er bjørkelauvmåler vidt utbredt her i landet, de andre fire er bare funnet langs kysten av Østlandet og Sørlandet.

Systematisk inndeling/ europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]