Lauvøya (Dønna)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dønna kystlag har satt i stand det gamle handelshuset, mens skogselskapet har plantet mye av øya til med gran. I bakgrunnen to av Sju søstre.

Lauvøya (tradisjonell uttale låvøiæ) er en øy i Dønna kommune på Helgeland. Det er ikke lenger fast bosetning på øya.

Eiendommen Lauvøya tilhørte fra gammelt av Herøy kirke. I 1777 fikk Ole Hartvigsen Jentoft løyve til å drive gjestgiveri i handelshuset på øya. I 1801 kjøpte Jentoft eiendommen, ved å gjøre en byttehandel der han overdro eiendommene Skorpa og Sørra til kirkegodset.

Handelshuset på Lauvøya ble drevet fram til midt på 1900-tallet. Lauvøya hadde postkontor (Lauvøy i Helgeland, Løvø i Helgeland) til tidlig på 1960-tallet. På 1920-tallet var det også en sildoljefabrikk på øya.

I 1965 kjøpte Helgeland Skogselskap Lauvøygarden, og det meste av eiendommen, 315 dekar, ble i årene 1965-67 tilplantet med 92 000 sitkagran. Innmarka måtte plantes opp igjen i 1969 og 1970. Sitkagrana på Lauvøya har vokst særskilt godt.

På slutten av 1990-tallet overdro Skogselskapet våningshuset til Dønna kystlag. Utenom våningshuset er det meste av hus knyttet til handelsstaden revet, men mange strandsitter- og husmannsstuer er ennå i bruk som hytter.

Lille Lauvøya[rediger | rediger kilde]

Ved siden av Lauvøya, som også blir kalt Store Lauvøya, ligger Lille Lauvøya. Denne øya er også avfolka nå.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]