Laurentius av Roma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Den hellige Laurentius
Diakon og martyr
Den hellige Laurentius
Født ca. 230
Toledo
Død 10. august 258
Roma
Saligkåret -
Anerkjent av Den katolske kirke
Festdag Larsok 10. august
Se også Ekstern biografi
Vernehelgen brannvesen, forbrente og fattige
I kunsten med stekerist og pengepung.

Laurentius (av latin Laurentius, beærede; født ca. 230 i Toledo, død 10. august 258 i Roma) er en helgen, også kjent som St. Lavrans (av latin Laurentius, beærede). Svenskene kaller ham St. Lars.

Han var skattmester og en av syv diakoner i Roma. Den vanligste legenden sier at han, etter at pave Sixtus II ble henrettet, fordelte han kirkens skatter til de fattige. Dette var da imot keiser Valerian Is befaling. For dette ble Lavrans ifølge legenden langsomt stekt. Mange av dagens historikere mener imidlertid det er mer sannsynlig at han ble halshugget. Han ble gravlagt på kirkegården Campus Veranus, dog er hans hode i Vatikanet.

Siden 354 har han vært feiret den 10. august (Minnedagen for St. Laurentius. Også kalt Larsok eller Larsmesse). I kunsten avbildes han med en stekerist (dødsmåten) eller pengepung (det som fremprovoserte avrettingen). Han er de fattiges, bibliotekarers, ølbryggeres, forbrentes og brannvesenets helgen. I Norge er Nidarholm kloster, Utstein kloster og Lørenskog kirke viet St. Lavrans. I Dråby kirke på Sjælland, ses han som delende ut gaver fra kirken til de fattige. I Skåne er Lund domkirke viet til St. Laurentius, og våpenet for den tidligere erkebiskop av Lund var derfor på gull en svart stekerist, og samme våpen brukes fremdeles av det nåværende bispedømmet. Klosteret og slottet El Escorial i Spania er også viet til St.Laurentius, og derfor består anlegget av flere kryssende fløyer med mellomliggende gårdsplasser, slik at grunnplanen danner en stor stekerist.

Stenen der hans legeme ble anbrakt, i San Lorenzo fuori le mura

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Saint Lawrence – bilder, video eller lyd