Laura Bassi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Crystal Clear action configure.pngI arbeid: Denne artikkelen er en del av klasseprosjektet Wikipedia:Underprosjekter/Kvinner i vitenskapen, og er under utarbeidelse. Hvis artikkelen er ferdigutviklet og følger Wikipedias stilmanual, kan malen fjernes uten videre.

Laura Maria Caterina Bassi (født 31. oktober 1711, død 20. februar 1778) var en italiensk forsker, og den første kvinnen til offisielt å undervise på et universitet i Europa.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Laura var født i Bologna, inn i en velstående familie der hennes far var advokat. Hun fikk privat undervisning og utdannelse i 7 år av Gaetano Tacconi, som var en universitetslærer for biologi, naturhistorie og medisin. Hun fikk oppmerksomhet fra kardinalen Prospero Lambertini som oppmuntret henne til å arbeide med vitenskap.

Hun ble utnevnt til professor i anatomi i 1731 ved universitetet i Bologna i en alder av 21 år, ble valgt inn i The Academy of Institute for Sciences i 1732, og ble året etter dette valgt som styreleder i filosofi. I sine tidligere år ble hennes undervisning begrenset til sporadiske forelesninger. I 1738 giftet hun seg med Giuseppe Veratti, en akademisk mann som hun fikk 12 barn med. Etter dette kunne hun forelese hjemmefra på jevnlig basis, og fikk inn en vellykket søknad til universitetet som at hun kunne få mer ansvar, og høyere lønn slik at hun kunne kjøpe sitt eget utstyr.

Hun var hovedsakelig interessert i newtonsk fysikk, og hadde kurs hvor hun underviste om emnet i 28 år. Hun var en av hovedpersonene som innførte Newtons ideer om fysikk og naturfilosofi i Italia. Hun utførte også egne eksperimenter i alle aspekter i fysikk. Mens hun levde utga hun 28 aviser, hvor de fleste handlet om fysikk og hydraulikk. Hun ga ikke ut noen bøker.

I 1745 etablerte Lambertini (nå pave Benedikt XIV) en elitegruppe som besto av 25 forskere. Gruppa ble kalt Benedettini. Laura prøvde hardt for å bli utnevnt til denne gruppen, men det var en blandet reaksjon fra de andre forskerne. Det endte til slutt med at Lambertini utnevnte henne, og hun ble den eneste kvinnen i gruppa.

Da hun var 65 år, i 1776, ble hun utnevnt til styreleder i eksperimentell ved Institute of Sciences, med hennes ektemann som lærerassistent. Hun døde i 1778, etter å ha gjort fysikk til en livslang karriere, og endret mye slik at det nå var lettere for kvinner å komme til innen fysikken.