Laubeuf Fjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Laubeuf Fjord på kartet over Antarktishalvøya
Laubeuf Fjord
Laubeuf Fjord
Laubeuf Fjord på kartet over Antarktishalvøya
Laubeuf Fjord sett fra Wormald Ice PiedmontAdelaide Island. Midt i bildet ligger Webb Island; til venstre lenger unna er Wyatt Island. Fjellene i det fjerne ligger alle på Arrowsmith Peninsula på det antarktiske fastlandet som danner fjordens østre kyst.

Laubeuf Fjord er et sund i Antarktis, beliggende mellom Adelaide Island og Arrowsmith PeninsulaAntarktishalvøya. Det er 40 kilometer langt i nord-sør-retning og gjennomsnittlig 16 kilometer bredt. Laubeuf Fjord forbinder Hanusse Bay i nord med Marguerite Bay i sør. Sundet ble oppdaget av Charcots andre ekspedisjon 1908–10 og navngitt etter Maxime Laubeuf, en fransk ingeniør som inspiserte byggingen av motoren til ekspedisjonsskipet «Pourquoi-Pas?».[1]

Det ligger en rekke øyer i Laubeuf Fjord. Den største og nordligste av disse er Day Island, etterfulgt av Wyatt Island noe lenger sør. Enda lenger sør ligger de mindre Webb Island og Pinero Island.

Flere store isbreer kalver ut i Laubeuf Fjord. Fra Arrowsmith Peninsula gjelder det Wardbreen, Vallotbreen og Nyebreen. Fra Adelaide Island kommer den store Shamblesbreen som ender i Stonehouse Bay, en stor bukt på vestsiden av Laubeuf Fjord.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]