Den siste actionhelten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Last Action Hero»)
Den siste actionhelten
Generell informasjon
SjangerActionkomedie / Eventyr
Utgivelsesår1993
Prod.landAmerikansk
Lengde2. 10 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiJohn McTiernan
ProdusentJohn McTiernan
Stephen J. Roth
ManusforfatterZak Penn
Adam Leff
Shane Black
David Arnott
MusikkMichael Kamen
SjeffotografDean Semler
Foran kamera
Hovedrolle(r)Arnold Schwarzenegger
Austin O'Brien
Annen informasjon
FilmformatEngelsk
BudsjettUSD 85 millioner
TotalomsetningUSD 137,3 millioner
DistributørColumbia Pictures
Premiere13. juni 1993 (Westwood, Cal.)
18. juni 1993 (USA)
22. oktober 1993 (Norge)
Eksterne lenker

Den siste actionhelten (originaltittel: Last Action Hero) er en amerikansk actionkomedie og eventyrfilm fra 1993 med Arnold Schwarzenegger og Austin O'Brien i hovedrollene. Filmen er regissert og produsert av John McTiernan.

Filmen fikk blandet mottakelse av anmelderne og har bare oppnådd 37% på Rotten Tomatoes[1] og 44% på Metacritic.[2] Publikumsmottakelsen var lunken i USA.[3] Den innbrakte 137 millioner dollar på verdensbasis, hvorav 50 millioner dollar i USA.[4]

Handling[rediger | rediger kilde]

13-årige Danny er en lidenskapelig kinogjenger, og hans favoritt er actionhelten Jack Slater – Los Angeles tøffeste politimann. Han er både hardtslående og hurtigskytende – men eksisterer bare på film. Når Danny får tilbud om å se den siste Jack Slater-filmen før alle andre, slår han selvfølgelig til. Det spesielle denne gangen er at han har fått en magisk kinobillett som billettøren en gang fikk av selveste Houdini. Mens Danny nyter filmen, kastes han plutselig inn i baksetet på Jack Slaters bil, midt i en forrykende biljakt. Nå er han blitt fanget i en voldsom actionfilm, i et univers hvor han skal hjelpe selveste Jack Slater med å overvinne alle forbryterne, samtidig som han må prøve å komme tilbake til sin egen verden med livet i behold.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen inneholdt mye hardrockmusikk fra 1990- og 1980-tallet, blant annet AC/DC, Megadeth, Alice in Chains, Def Leppard og Aerosmith.

Filmen ble nominert til hele seks Razzie Award, blant annet «verste film» og «verste regi». Den ble også nominert til syv Saturn Award, blant annet i kategoriene «beste fantasy film», «beste regi» og «beste mannlige hovedrolle». Det kan ellers nevnes at Austin O'Brien ble nominert til en Young Artist Award.[5]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Last Action Hero». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 9. april 2017. 
  2. ^ «Last Action Hero». Metacritic. Besøkt 9. april 2017. 
  3. ^ «TØFFE TIDER». VG. 8.8.1993. «Muskelbunten Arnold Schwarzenegger har problemer med å trekke publikum til sin siste film «Last Action Hero». Etter en heller nedslående mottagelse i sitt hjemland USA, dro han onsdag til Mexico City for å skape blest om filmen og sikre publikumstilstrømningen der.» 
  4. ^ Boxofficemojo
  5. ^ IMDb awards

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]