Lashkar-e-Taiba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lashkar-e-Taiba («De rettferdiges hær»), forkortet til «LeT», er en av de største og mest aktive terrororganisasjonene i sørøstlige Asia. Siden 1989 har gruppen sammen med andre jihadgrupper basert i Pakistan, angrepet det indiske militæret i en krig som har kostet minst 30 000 mennesker livet.

Organisasjonen ble forbudt i Pakistan etter at den fikk skylden for angrepet mot Indias parlament i 2001, som holdt på å skape krig mellom India og Pakistan. Mohammed Ajmal Kasab, den eneste terroristen som ble tatt levende etter Terrorangrepene i Mumbai 26. november 2008, skal ifølge indiske medier ha oppgitt at han ble leid av Laksher-e-Taiba for å delta i angrepet.

Den ble grunnlagt av Hafiz Mohammed Saeed og Zafar Iqbal i Afghanistan i 1987.[1][2][3][4] Organisasjonen er i dag basert i Punjab-provinsen i Pakistan og de driver flere treningsleirer i den pakistanske delen av Kashmir.

Medlemmer av Lashkar-e-Taiba har utført flere store angrep mot India og deres hovedmål er å innføre en islamsk stat i Sør-Asia og å «frigjøre» muslimer som er bosatt i den indiske delen av Kashmir. LeT mener at det er deres plikt å ødelegge India som republikk og de vil tilintetgjøre hinduer og jøder som erklært som «fiender av islam». LeT hevder også at India og Israel er svorne «fiender av Pakistan». LeT ser spørsmålet om Kashmir som en del av en større global kamp som de skal vinne for enhver pris.

LeT har blitt beskyldt for å gjennomføre terrorangrep i Pakistan, spesielt i Karachi, for å markere sin motstand mot politikken til Pakistans tidligere president Pervez Musharraf. Treningsleirene deres har lenge vært tolerert av Pakistans etterretningstjeneste (ISI) ettersom de slåss mot India og mot USA i Afghanistan.

Organisasjonen er forbudt som en terroristorganisasjon av India, Pakistan, USA, Storbritannia, Den europeiske union, Russland og av Australia. I desember 2008 anklaget den amerikansk etterretningstjenesten Pakistans viktigste etterretning, Inter-Services Intelligence (ISI) for å gi LeT etterretningshjelp og beskyttelse.

Gruppen utfører stadige angrep på det indiske forsvaret som er utstasjonert i Kashmir-området. Gruppen opererer ofte i jungelen i Pakistan og de blir ansett som en godt trent gruppe. Alle nye medlemmer må gjennomgå opplæring i de grunnleggende ferdigheter i infanteri og geriljakrig. Disse øvelsene tar gjerne mellom 6 og 7 måneder i leirer som er spredt ut over det pakistanske Kashmir.

I mars 2000 ble den militante delen av Lashkar-e-Taiba anklaget for å ha vært involvert i en massakre i Kashmir der 35 sikher i byen Chittisinghpura ble drept. En 18 år gammel mann som ble arrestert i desember samme år, innrømmet i et intervju med en korrespondent for avisen The New York Times at han var medlem av LeT og at de hadde vært involvert i massakren og han uttrykte ingen anger for de drepte sikhene. I et separat intervju med samme korrespondent, nektet grunnleggerne for organisasjonen at de visste hvem den unge mannen var og de avviste deres involvering i massakren. Derimot påtok gruppen seg ansvaret for flere angrep på indiske sikkerhetsstyrker langs den indiske grensen.

Gruppen samler inn mange av sine midler gjennom offentlige fond og gjennom veldedighet i butikker og moskeer i Kashmir. De skal også ha samlet inn penger blant den pakistanske innvandrerbefolkningen i Persiabukta og i Storbritannia. Rapporter viser også at LeT mottar betydelige økonomiske materiell og andre former for assistanse fra den pakistanske regjeringen, men denne støtten går primært gjennom etterretningstjenesten ISI.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Deadly Embrace: Pakistan, America and the Future of Global Jihad». Brookings.edu. Arkivert fra originalen 27. januar 2012. Besøkt 28. oktober 2012.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 27. januar 2012. Besøkt 18. februar 2016. 
  2. ^ «Deadly Embrace: Pakistan, America and the Future of Global Jihad, transcript» (PDF). Brookings.edu. Arkivert fra originalen (PDF) 29. oktober 2011. Besøkt 28. oktober 2012. 
  3. ^ «The 9/11 Attacks' Spiritual Father». Brookings.edu. Arkivert fra originalen 27. januar 2012. Besøkt 28. oktober 2012.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 27. januar 2012. Besøkt 18. februar 2016. 
  4. ^ «The 15 faces of terror». Rediff.com. Besøkt 28. oktober 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]