Lars Widenfalk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lars Widenfalk
Født31. juli 1954Rediger på Wikidata (69 år)
Sveg
BeskjeftigelseBilledhugger, glasskunstner Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige

Lars Widenfalk (født 31. juli 1954 i Sveg i Herjedalen) er en svensk billedhugger. Han har arbeidet med mange ulike materialer, fra bronse til snø og is. Men steinen, vanligvis marmor og granitt, er hans viktigste materiale. Ofte i kombinasjon med glass. Han arbeider og bor i perioder i Sverige, Tsjekkia og Italia. Lars Widenfalk regnes som en av de som har revitalisert det figurative uttrykket i nordisk skulptur[1] og i sine verk forener han det historiske perspektiv med vår samtid[2][3].

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Lars Widenfalk er utdannet ved Uppsala universitet innen arkeologi og kunsthistorie. Han har også studert ved Statens kunstakademi, Oslo, mellom 1982 og 1985.

Cross my Heart, skulptur i marmor.
Detalj av fiolen Blackbird.
Blue Lady, skulptur i blått glass

Abeide[rediger | rediger kilde]

Lars Widenfalks arbeider er figurative. De ​​tidligste verkene var ganske naturalistiske og detaljerike. Men dette har endret seg til et mer symbolsk og sjelelig uttrykk. Mange av motivene er rundt tematikken «rommet og mennesket». Huset (rommet) er gjerne åpent, markert kun med fire hjørnesøyler og et enkelt tak i enkle geometriske former. Inne i rommet kan en ofte se et menneske i helfigur eller bare et menneskes hode. Han har også plassert sine skulpturer i store vannbeholdere eller akvariene, sammen med levende fisk, i vann blir steinen farge mer intens[3].

Et av hans større arbeider er den svarte fiolinen, Blackbird, gjort i svart stein etter tegningene til Antonio Stradivari (Stradivarius), men med noen egne tekniske løsninger. Fiolinen er laget i bergarten Diabas, av et stykke som «var til overs», fra bestefarens gravminne. På det tynneste er steinen i fiolinen bare 2,5 mm tykk. De tynne veggene i resonanskassen er kontursaget med vannskjæring og deretter bearbeidet med håndverktøy. Den veier to kilo og det tok to år å lage fiolinen[4].

En installasjon Cross My Arms, i St. Agostino, Pietrasanta, Italia, i 2011, bestod av tolv ganske like skulpturer av jomfruer med korslagte armer over brystet, laget i hvit italiensk marmor. En lignende skulptur, med en kvinne med korslagte armer, er Listen to Your Heart, en granittskulptur med høyde over 260 cm.

Morpheus, drømmenes gud veier hele 28,3 tonn og er laget av en stor granitt steinblokk fra Bohuslän i Sverige. Skulpturen framstiller et enormt hode, noe av overflaten er ubehandlet som det ene kinnet, som er naturlig slipt av isen fra siste istid. Resten av ansiktet er hugget ut. Det er sagt om skulpturen at Widenfalk forener det historiske perspektiv med sin samtid[2].

Prosjekter[rediger | rediger kilde]

Han har vært involvert i flere prosjekter innen tredimensjonale uttrykk, ofte i samarbeid med sin ektefelle Alena Matejka. Hun er utdannet i den tsjekkiske glass tradisjon. Det var hun som introduserte ham for krystallglasset, et materiale han ofte bruker i kombinasjon med stein.

Artlantis er et av samarbeidsprosjektene, og har hentet tema fra myten om byen Atlantis som forsvant i havet. Det bestod av åtte vanntanker, eller akvarium. I fire av vanntankene plassete Alena Matejka ulike hus i granitt. Over disse hengende i vannet, var det gjenstander i glass, dukkehoder, båter, perler og bjeller. Hennes bidrag var mer det drømmende, fantasier og tanker. Lars Widenfalk valgte en mer konkret eller arkeologisk tilnærming, med sine granitt skulpturer av mennesker sammen med levende fisker i vannbeholdere[5].

Bed of roses er laget av is og roser under Luleå Vinter Biennal. En stor «seng» (isblokk) i glassklar is er plassert inne i et hus. Innfrosset i «sengen» er en mengde roser. Isen er symbol for evigheten, mens rosene symboliserer livet og kjærligheten[6].

Utstillinger og innkjøp[rediger | rediger kilde]

Lars Widenfalk har hatt en rekke utstillinger, de fleste i Sverige, men og flere i utlandet, i hovedsak, Norge, Danmark, Tsjekkia og Italia. Lars Widenfalk er innkjøpt eller representert i en rekke samlinger, blant annet Statens Konstråd, Riksdagshuset, Sundsvalls Museum og Göteborgs Konstmuseum i Sverige. Han er innkjøpt av Norsk kulturråd og Samtidsmuseet i Norge. Hans skulpturer finnes offentlig flere steder også i Norge. Sommeren 2012 var han med på et skulptursymposium på EideNordmøre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pettersson, Jan Åke. Katalogtekst for utstilling på Brandts Klaedefabrik, Town Art Hall. Odense, Danmark 1989.
  2. ^ a b Morpheus, drømmenes gud - «Sti for øyet» et utendørsgalleri i skogen. html (besøkt 15. september 2012)
  3. ^ a b Yman, Bosse. Lars Widenfalk skulptör utan gränser Magasinet Herjedalen. Vinter/vår 2012. pdf[død lenke] (besøkt 15. september 2012)
  4. ^ As a work of art it is unique. Gulf News. 1 februari 2005. - (besøkt 4. august 2012)
  5. ^ Project Artlantis - www.matejkova.com Arkivert 10. oktober 2011 hos Wayback Machine. (besøkt 15. september 2012)
  6. ^ Project Bed of roses - www.matejkova.com Arkivert 20. april 2009 hos Wayback Machine. (besøkt 15. september 2012)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Caine, Alen. Masters and Emerging Sculptors from Studio Sem, Pietrasanta. Side 9-43.
  • Forsberg, Carl. Less is more. Sculpture Review. Vol LV. No.3 2006. Side 32-37. (USA)
  • Kalsi, Jyoti. As a work of art it is unique. Gulf News. (tabloid) 1. februar 2005. Side 5. (Dubai)
  • Pettersson, Jan Åke. Katalogtext för utställing på Brandts Klaedefabrik, Town Art Hall. Odense, Danmark 1989.
  • Stephens, C.S. Kawaguchi Public Art. 2003. Side 41. (Japan)
  • Tovik, Arne. Varden. Kultur. 5. juni 2005. Skien/Oslo. 2005. Side 42. (Norge)
  • Yman, Bosse. Lars Widenfalk skulptör utan gränser. Magasinet Herjedalen. Vinter/vår 2012. Side 62-69. pdf[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kategori:Personer fra