Lars Ramberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lars Ramberg
Født1964[1][2]Rediger på Wikidata
Oslo[3]
BeskjeftigelseKunstner Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Kunstverket LIBERTÉ på Eidsvolls plass foran Stortinget
LIBERTÉ på Eidsvolls plass foran Stortinget 17 mai 2014
PALAST DES ZWEIFELS sett fra Unter den Linden
PALAST DES ZWEIFELS sett fra hovedgaten Unter den Linden i Berlin 2005

Lars Ø. Ramberg (født 1964 i Oslo) er en norsk billedkunstner. Han er utdannet på Statens Kunstakademi i Oslo og har siden han ble tildelt Artist in Residense på Künstlerhaus Bethanien i 1998 bodd og arbeidet i Berlin.

Virke[rediger | rediger kilde]

«Palast des Zweifels», Rambergs installasjon på Palast der Republik, som ble revet 2006–2008

Ramberg vakte i 2004 oppsikt med sitt bidrag «Fremdgehen» (betyr «Å være utro») på samtidsmuseet Hamburger Bahnhof i Berlin. Prosjektet analyserte og kontekstualisere det norske justismordet begått mot de norske såkalte tyskertøsene som ble deportert til Berlin i 1946. Den norske eksilregjeringen som selv hadde innført «Bigamiloven» slik at de kunne gifte seg i eksil uten å skille seg i hjemlandet satte igang massearrestasjoner av jenter som hadde hatt forhold til tyske soldater. Mens disse satt i fangeleirer etter krigens slutt arbeider regjeringen for å forandre lovene slik at de kunne fratas statsborgerskapet og deporteres til Tyskland. Jentene ble sent med kuvogner uten vinduer og satt av på terminalen hvor dagens samtidsmuseum er. Installasjonen besto av manipulerte norske flagg på tårnene av museet, er stort rødt neonskilt FREMDGEHEN på østre tak fløy og en video installasjon inne i museet med en av kvinnene som forteller sin historie.

I 2005 viste Ramberg installasjonen «Palast des Zweifels» («Tvilens Palass») på taket av Palast der Republik, skallet av DDRs parlament, Folkekammeret.

I oktober 2006 deltok han i Sao Paulo-biennalen i Brasil. I 2007 deltok han på Veneziabiennalen.

I 2019 arbeider Ramberg med å utsmykke nye Deichman bibliotek i Oslo. «From Daring to Sharing» består av ca 400 meter håndblåste neonrør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 129639206, besøkt 21. juli 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ BIBSYS, oppført som Lars Ø. Ramberg, NORAF-ID 99017186[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 21. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]