Lansettfisker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Lansettfisker
Branchiostoma lanceolatum
Branchiostoma lanceolatum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cephalochordata
Owen, 1846,
Acrania
Norsk(e) navn: lansettfisker
Hører til: ryggstrengdyr,
deuterostomier,
dyr
Antall arter: 30
Habitat: havbunnen
Utbredelse: varme og tempererte hav
Delgrupper:

Lansettfiskene er fiskelignende ryggstrengdyr som blir opptil 8 cm lange og lever delvis nedgravd i grovkornete marine bunnsedimenter. Der livnærer de seg ved å filtrere vannet for plankton og næringspartikler. Kroppen er asymmetrisk bygd, og munnåpningen er omgitt av sansetråder. I motestning til hva tilfellet er hos virveldyrene, strekker ryggstrengen hos lansettfiskene seg opp til hovets fremende.

Lansettfiskene er søstergruppen til virveldyrene og har derfor lenge vært av interesse for zoologer som prøvde å rekonstruere hvordan virveldyrenes siste felles stamart kan ha sett ut. Men selv om lansettfiskene kan gi noen pekepinn i så måte, er det også en del klare forskjeller fra virveldyrenes stamart. Den sistnevnte har f.eks. en tredelt hjerne mens lansettfisken bare viser en blæreformet utvidelse av nerverøret. Den antas heller ikke å ha levd som nedgravd filtrerer, men som aktivt svømmende rovdyr.

Bygningen av lansettfiskenes sirkulasjonssystem – med aorta, portåre og hulvene – representerer derimot veldig godt den tilstanden som må ha vært til stede i virveldyrenes stamart.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Cephalochordata – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Cephalochordata – detaljert artsinformasjon