Langsjøen (Engerdal og Tolga)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Langsjøen
LandNorge
FylkeInnlandet
KommuneTolga, Engerdal
Areal 6,28 km²[1]
Høyde 709 moh.[1]
Lengde ca. 10 km
Dybde42 m (maks)[2]
16 m (snitt)[2]
Nedbørfelt 432,34 km²[2]
VassdragTrysilvassdraget
TilløpHola
UtløpSømåa
Posisjon
UTM-koord.32V 635118 6895118
Kart
Langsjøen
62°10′00″N 11°35′15″Ø

Langsjøen er en innsjø i kommunene Tolga og Engerdal i Innlandet. Innsjøen strekker seg like sør for fylkesvei 26 mellom Tolga og Sømådal kirke i området mellom Sømådalen og Holøydalen. I partiet mellom utløpsoset og Johnsgård turistsenter er innsjøen ikke dypere enn 15 m, men nordvest for Johnsgård er innsjøen 42 m på det dypeste[3]. I den nordvestre enden, der elva Hola munner ut, er det et velutviklet elvedelta.

Langsjøen ligger i et område der fjellgrunnen består av sparagmitt som forvitrer lite. Lenger opp i nedbørfeltet finnes kalkspat som gir mer kalkholdig forvitringsgrus. Næringsforholdene i sjøen er derfor gode, og vegetasjonen i elvedeltaet inneholder både kravstore og meget kravstore arter. Vannkvaliteten og sjøens næringsproduksjon er også god. Fiskens lengdevekst, kvalitet, kjønnsmodningsalder og alderssammensetning er god, til dels meget god.[4] De viktigste fiskeartene er harr, sik og ørret, men det finnes også abbor og gjedde[5].

Langsjøen er delt inn i to forvaltningsområder. Den nordre delen av sjøen i Tolga kommune, forvaltes av Hola fiskeforening[6] med egne fiskeregler og fiskekort. I den søndre del av Langsjøen (Engerdal kommune) gjelder kun fiskekort og fiskeregler som er utstedt og forvaltet av Engerdal fjellstyre.

I sørøst renner elva Sømåa ned til Isteren.

Referanser[rediger | rediger kilde]