Langesund Bad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Langesund Bad
Langesund Bad
Langesund Bad
Langesund Bad

Langesund Bad er et hotell med en lang historie som ligger i Langesund i Bamble kommune, Telemark

Historie[rediger | rediger kilde]

Moten med medisinske kurbad spredte seg på slutten av 1800-tallet fra kontinentet til Norge – særlig til områdene omkring Oslofjorden – Hvaler, Hankø, Holmestrand, Sandefjord, Larvik, Eidanger og Langesund. Ifølge avisen «Varden» var Langesunds Bad «et av landets mest kjente badeetablissementer».

Apoteker Fred Hegge tok i 1897 initiativ til å etablere selskapet «Langesunds Bad» og fikk i 1898 oppført en restaurant og tre badehus. Arkitekt Haldor Larsen Børve, som hadde tegnet Dalen Hotel, fikk i oppdrag å tegne restauranten og den ble et samlingssted for en sosial elite fra Kristiania. Mange gjester kom også fra nærområdene i Porsgrunn og Skien. Gjestene kom med dampbåt og jernbane og ble fraktet med hest og vogn til Langesunds Bad. Her ble det etter hvert bygget både hotell og en hovedbygning med spisesal, salonger og ballsal. Kunstnere og musikere fra hovedstaden kom og underholdt. Det var opplesninger og konserter både i ballsalen og i en egen musikkpaviljong ved inngangen til badeparken, et parkmessig opparbeidet skogsområde tilhørende Badet. I badehusene ble det tilbudt behandling med gytje, furunål, tang, lut, manet og salt og man kunne få både kalde og varme bad. Betjeningen var utdannet ved Sandefjords bad og badet kostet kr. 4,50 med betjening, kr. 1,50 uten betjening. Et kaldt bad kostet 40 øre og et furunålsbad kostet 1,50.

Kombinasjonen av bad, helse og velvære sammen med god mat, god musikk og ikke minst et viktig sosialt liv var en suksessfaktor ved Langesunds Bad. Fred Hegge satte spor etter seg i byen, ikke bare som farmasøyt, men som en viktig nyskaper. Han solgte Langesunds Bad til Isak Seveland i 1917. Isak Seveland bygget Societeten, hovedbygningen og opplevde at den brant ned til grunnen 31. januar i 1926 i forbindelse med avslutningen av danseskolen. Omkring St.Hans 1926 stod den nye societeten ferdig og den er også hovedbygningen ved dagens Langesunds Bad. Badehusene ble tatt av stormen i 1929 og ble gjenoppbygget for deretter å bli tatt av stormen igjen et par ganger innen man ga opp å gjenreise husene.

Viktige år i Langesund Bads historie[rediger | rediger kilde]

  • 1898 Langesund Bad åpnet, grunnlagt av apoteker Fred Hegge.
  • 1919 Langesund Bad ble utvidet med bygget "Societeten", som inneholdt selskapslokaler og kjøkken.
  • 1926 I januar brant "Societeten" helt ned. Allerede etter 4,5 måneders bygging sto nåværende bygg på plass! Tidsnok for å rekke badesesongen.
  • 1929 I desember ble alle bygningene nede ved sjøen rammet av en stor bølge som ødela alt. Et øyenvitne som dengang var en gutt på 8 år, har beskrevet hvordan bølgen løftet byggene opp og inn på land, før vannet trakk seg tilbake. Dette skjedde bare 2 måneder etter børskrakket i New York, og det ble aldri råd med å bygge opp igjen badehusene.
  • 1940 Tyskerne overtar Langesund Bad, og det blir benyttet til innkvartering for forskjellige avdelinger fra hær og marine.
  • 1945 Det norske baptistsamfunn overtar Langesund Bad, som deretter ble drevet som sommerhotell og campingplass.
  • 1991 Menighetene i det norske baptistsamfunn overtar driften, og det blir hovedsakelig drevet som leir- og stevnested.
  • 2006 Lars Rise overtar Langesund Bad. En betydelig renoveringsprosess blir iverksatt, og Langesund Bad kan nå tilby flotte omgivelser til både selskaps-, kurs- og hotellgjester.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]