Langenes kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Langenes kirke
Langenes kirke, juli 2006
OmrådeØksnes
BispedømmeSør-Hålogaland bispedømme
Beliggenhet
Kart
Langenes kirke
69°01′08″N 15°09′21″Ø
Bautaen ved Langenes kirke, juli 2006

Langenes kirke ligger på Langnes i Øksnes kommune i Nordland. Kirka er ei korskirke i laftet tømmer med 170 plasser. Byggeåret for kirka er ukjent, sannsynligvis tidlig på 1500-tallet. Den er den eldste bevarte kirka i Vesterålen. Det er mulig at kirka opprinnelig ble bygd på Gisløya, litt lenger sør i kommunen, og senere flyttet til Langnes.[1] Kirka fikk sitt første orgel i 1868.

På en høyde ved kirka står en bauta til minne om fiskere i Langenes som er omkommet på havet. Bautaen ble reist i 1944, etter initiativ fra Langenes Fiskarlag. På baksiden av steinen er 51 navn hogd inn.

Det fantes tidligere ei Langnes kirke i Tana i Finnmark, men den ble brent av tyskerne i 1944, og ikke gjenoppbygd.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Kirka er kjent for det gamle inventaret. Det meste av dette er gitt som gaver til kirka fra prester eller oppsittere i været. Noe av det originale inventaret har senere blitt fjernet fra kirka, enten gitt til andre kirker eller til Tromsø museum.

Altertavla ble malt i 1758 av tyskfødte Gottfried Ezechiel. Tavla har toppstykke med kraftig profilering og sidefelter og er rikt utstyrt med marmoreringer. Ezekiels figurstil er frisk og dekorativ. Han utnyttet ofte rødt og purpurbrunt, friskt blått og grønt.

På tavla er det flere bilder. Hovedbildet midt på altertavla er av Jesus på korset. På hver side av Jesus på korset henger det et nytt bilde. Til høyre er det disippelen Johannes (jfr. ørnen ved hans føtter som er et merke for disippelen Johannes), og til venstre er det Moses med de to lovtavlene. Over hovedmotivet med korsfestelen finner man bilde av oppstandelen. Under hovedmotivet finner man nattverdsmåltidet som er malt inn. Tavlen ble gitt som gave til kirken av Anders Brønlund og hans kone i 1758.

I kirka finnes også et maleri av Jesus og Peter med en spesiell barokkramme som i 1767 ble gitt som gave fra den kaptein Hendrich La de Boer Friisland. Han hadde forlist med skipet sitt utenfor Langenes. Befolkningen berget mannskapet og gav dem mat og husly i vel et år. Kaptein Hendrich La de Boer Friisland viste sin takknemlighet med å gi denne rammen til kirken.

Prekestolen er laget av presten Morten Tuesønn og er fra slutten av 1500-tallet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]