Landet tiden glemte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Landet tiden glemte
orig. The Land That Time Forgot
Generell informasjon
SjangerEventyr / Science fiction
Utgivelsesår1974
Prod.landStorbritannia
Lengde1 t. 31 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiKevin Connor
ProdusentJohn Dark
Max Rosenberg
ManusforfatterMichael Moorcock
MusikkDouglas Gamley
SjeffotografAlan Hume
KlippJohn Ireland
Foran kamera
MedvirkendeDoug McClure
Keith Barron
John McEnery
Susan Penhaligon
Prod.selskapAmicus Productions
Lion International
Edgar Rice Burroughs Inc.
Premiere29. nov. 1974 (Storbritannia)
13. august 1975 (USA)
1976 (Norge)
Eksterne lenker

Landet tiden glemte (originaltittel: The Land That Time Forgot) er en britisk eventyr- og science fiction-film fra 1974 regissert av Kevin Connor. Filmen handler om en kapret ubåt, som under første verdenskrig forviller seg for langt mot Sydpolen. På denne ferden kommer de til en mystisk isdekket øy som det ryker fra. Mannskapet finner omsider en passasje inn i øya og oppdager til sin forbauselse at stedet er bebodd av en rekke typer utdødde dyr på ulike utviklingstrinn. De ledende rollene spilles av Doug McClure, Keith Barron, John McEnery og Susan Penhaligon. Filmen bygger på Edgar Rice Burroughs roman med samme navn fra 1924 og inngår som en del av forfatterens «Caprona trilogi».

Den ble etterfulgt av Vulkanøyas hemmelighet som er basert på de to siste bøkene: The People That Time Forgot og Out of Time's Abyss (begge utgitt i 1924).

I 2009 kom en nyinnspilling med C. Thomas Howell i hovedrollen (han hadde også regien). Denne gikk rett på video.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner med at en flaskepost strander på en øde strand for så å bli plukket opp av en fisker. Han oppdager brevet på innsiden og begynner å lese...

Handlingen er lagt til året 1916, under første verdenskrig. En tysk ubåt torpederer et britisk skip i den Den engelske kanal. Skipet eksploderer og bare en håndfull klarer å redde seg, inkludert Bowen Tyler, en amerikaner på vei til Frankrike. Med assistanse fra de andre overlevende klarer de å angripe og overta ubåten da den kommer til overflaten. En tysk soldat klarer imidlertid å sabotere radioen slik at deres nødsignal til et britisk skip ikke blir identifisert, og de blir dermed utsatt for beskyttelse fra skipet som tror de er fienden. De bestemmer seg derfor å dra vestover mot USA. Etter seks dager ser de fremdels ikke tegn til land. Bown oppdager da til sin forbauselse at kompasset har blitt tuklet med, og at de istedenfor USA har beveget seg sørover og mot Sør-Amerika. Det oppstår forvirring blant kaprerne, noe som tyskerne utnytter og de klarer å ta tilbake kontrollen over skipet. De forsøker å sende signal til et tysk skip som befinner seg i nærheten, men Bowen og noen medhjelpere klarer å sende en torpedo mot skipet slik at det blir ødelagt og de klarer atter å få kontrollen over ubåten.

Ubåten beveger seg nå lengre og lengre mot Sydpolens isøde og Bowen spør den tyske kapteinen om assistanse for å finne en vei ut. De kommer over en stor øy som er dekket av is og omringet av høye fjell, men samtidig oppdager de at det kommer varmt vann ut fra øya. Kapteinen tror det dreier seg om det «tapte kontinent» Caprona, som noen sjømenn hadde beskrevet for 200 år siden. Samtidig med dette oppdager de at ubåten er i ferd med å gå tom for drivstoff, men finner etterhvert en passasje via noen undersjøiske huler slik at de kan ta seg inn på den tilsynelatende utilgjengelige øya. Når de kommer opp til overflaten oppdager de at stedet har et tropisk klima med rik vegetasjon og vulkansk aktivitet. Etterhvert får de også stifte bekjentskap med stedets bemerkelsesverdige dyreliv, som består av forhistoriske skapninger som var utdødd for millioner av år siden. Det viser seg at stedets skapninger står på forskjellige utviklingsteg. Mannskapet kommer også i konflikt med en primitiv menneskerase – og etter en stund blir det store spørsmålet er om de kan komme derfra i live.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen blir omtalt som en «sleeper hit»,[1][2] dvs. at de fikk uventet popularitet, og bidro også til at andre filmatiseringer basert på Edgar Rice Burroughs bøker kom de nærmeste årene, blant annet At the Earth's Core (1976) og The People That Time Forgot (1977). Den fikk lunken mottakelse av de amerikanske kritikerne og har oppnådd 46 % på Rotten Tomatoes.[3]

Tidens tann har gnagd noe på filmen og dette gjelder særlig spesialeffektene, som i ettertid fremstår som litt komisk. Særlig scenen der ubåtmannskapet blir angrepet av et sjømonster ser unektelig litt komisk ut i dag. Det bør kanskje taes forbehold om at dette var mange år før Jurassic Park og dens revolusjonerende dataanimerte spesialeffekter.

Filmen ble innspilt på Kanariøyene, den skotske øya Skye og i Shepperton Studios.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Madman
  2. ^ Answers.com
  3. ^ «The Land That Time Forgot». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 20. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]