Lampronia rupella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lampronia rupella
trolig denne arten
Nomenklatur
Lampronia rupella
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieKnoppmøll
SlektLampronia
Økologi
Habitat: urterike områder, mest i fjellbjørkeskog
Utbredelse: den palearktiske sone

Lampronia rupella er en sommerfugl som tilhører familien knoppmøll (Prodoxidae). Den er utbredt over det meste av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 13 – 17 mm), rødbrun møll, forvingen med store, lysgylne flekker. Den kjennes lett fra beslektede arter på at vingene er betydelig livligere farget. Antennene er trådformede, gule ved roten, brune ytterst, nær 2/3 så lange som forvingen. Hodet og den fremre delen av forkroppen er kledt med gule, oppstående skjell. Forvingen er mørk rødlig brun (mahognyfarget) med fire store, lyse flekker med en gyllen fargetone. Den innerste flekken går fra bakkanten nesten eller helt til framkanten av vingen slik at den danner et bredt tverrbånd. Nær bakjørnet er det en stor, trekantet flekk som når omtrent til midten av vingen. Ved framkanten er det to, litt mindre, trekantede flekker. Bakvingen er tynt skjellkledt, gråbrun med et markert purpurskjær.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den finnes på urterike enger og lysninger, mest i fjellbjørkeskogen. Næringsplanten er ukjent, men den flyr ofte rundt storvoksne urter i kurvplantefamilien, som hvitbladtistel (Cirsium helenioides) og turt (Cicerbita alpina), larvene utvikler seg sannsynligvis på disse.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den finnes i fjellområdene i Mellom- og Nord-Europa og videre østover til Altaj. I Norge forekommer den på egnede lokaliteter over hele landet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 295 – 332. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]