Bringebærmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lampronia corticella»)
Bringebærmøll
Nomenklatur
Lampronia corticella
Linnaeus, 1758
Populærnavn
bringebærmøll, bringebærknoppmøll
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieKnoppmøll
SlektLampronia
Økologi
Habitat: overalt der det vokser bringebær
Utbredelse: den palearktiske sone

Bringebærmøll eller bringebærknoppmøll (Lampronia corticella) er en sommerfugl som tilhører familien knoppmøll (Prodoxidae). Den er utbredt over det meste av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 10–12 mm), brun møll med avrundede vinger. Den kjennes lett fra beslektede arter på at forvingene har tallrike, små, hvite flekker. Antennene er trådformede og tydelig kortere enn halve forvingens lengde. Hodet er kledt med gule, hårlignende skjell. Kroppen og forvingen er brune med en ganske svak, purpuraktig glans. Forvingen har to store, lyse flekker med bakkanten (den innerste oval, den ytterste trekantet) og tre eller fire flekker langs framkanten, ellers har den tallrike, små, hvite flekker over det meste av vingeflaten. Vingefrynsene er brune. Bakvingen er mørkt gråbrun, ganske tynt skjellkledt. Larven er rødaktig ved mørkbrunt hode, ryggplatene på første og siste kroppsledd er også mørke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er knyttet til bringebær (Rubus idaeus), men kan også finnes på andre arter i bjørnebærslekta (Rubus), som bjørnebær, teiebær og åkerbær (sistnevnte synes å være den viktigste vertsplanten i det nordlige Skandinavia). Hunnene legegr egg på utsprungne blomster. Den nyklekte larven borer seg inn i en delfrukt der den først spiser på frøemnet, senere også på fruktkjøttet og på kjernen i "bæret" (som er en klynge av steinfrukter). Når frukten modner, kryper larven ut, slipper seg ned på bakken og spinner seg inn i en kokong, der den overvintrer. Om våren kryper den opp igjen og lever av skuddknopper – en larve ødelegger vanligvis mer enn en skuddknopp under utviklingen sin. Larven spinner seg inn i en kokong på eller ved næringsplanten, og forvandler seg til en puppe. De voksne sommerfuglene flyr i juni – juli. Arten ser ut til å foretrekke ville bringebær og gjør relativt sjelden betydelig skade i bringebærdyrking, derimot kan den gjøre en del skade ved dyrking av åkerbær i Nord-Sverige.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i hele Europa og i det nordlige Asia østover til Øst-Sibir. Dessuten har den blitt innført til Canada, der den har spredt seg raskt. I Norge er den utbredt over hele landet, kanskje bortsett fra lengst i nord.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 295–332. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]