Lambertseter senter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lambertseter senter
Lambertseter senter nord for Lambertseterveien, med påbygget helt til høyre
Beliggenhet
AdresseCecilie Thoresens vei 17-21
LandNorge
StrøkLambertseter
StedOslo
Historiske fakta
FormålKjøpesenter
Eier(e)OBOS
ArkitektHille Melbye Arkitekter
Ferdigstilt2010
Bygningsdata
Etasjer3
Rom82 butikker og servicefunksjoner[1]
Kart
Kart
Lambertseter senter
59°52′23″N 10°48′42″Ø
Nettsted
Nettsted https://www.lambertsetersenter.no/

Lambertseter senter er et kjøpesenter i drabantbyen Lambertseter, bygget av OBOS.

Opprinnelig var senteret delt over flere byggetrinn på begge sider av Lambertseterveien. I 2010 ble det åpnet et stort senter på nordsiden av veien, der de fleste butikkene, i tillegg Symra kino og Deichmanske bibliotek til fikk plass. Senteret har 700 parkeringsplasser og direkte atkomst til Lambertseter stasjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det første senteret[rediger | rediger kilde]

Den eldste delen av Lambertseter senter ble bygget i 1957 og var Norges andre kjøpesenter.[2] Dette senteret besto av et 20-talls butikker i en handlegate, som kunne minne om skomakergata, og en 13 etasjer høyblokk med deichmanske avdeling i kjelleren. Dette senteret fantes på sydsiden av Lambertseterveien.

I 1999 kom et påbygg på nordsiden av Lambertseterveien som utvidet senteret med omkring 10 butikker. Dette ble bygget ved siden av det første senteret. Dette påbygget ble bygget inn i det nye senteret.

Det andre senteret[rediger | rediger kilde]

Det andre senteret som ble bygget kom på sydsiden av Lambertseterveien. Dette bestod av omkring 40 butikker og kaféer samt helsesenter, legesenter og tannlege. Dette senteret var delvis utendørs og delvis innendørs.

Det nye senteret[rediger | rediger kilde]

Når planene for det nye senteret skulle gjennom bystyret var det bare RV og Venstre som sa nei til planene.

12. juni 2008 startet man rivingen av det første senteret vest for Lambertseterveien. Påbygget og Symra kino ble beholdt og bygget inn i et nytt og større senter. I byggeperioden ble prosjektet rangert som Oslos fjerde største. Senteret regner et kundegrunnlag på 45 000 innbyggere. 90 prosent av disse har måttet reise ut av bydelen for å handle.

I 2020 ble det bygget et helsehus på taket av senteret.[3]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.lambertsetersenter.no/butikker-og-tjenester
  2. ^ Opsahl, Erik (1993). Fra bønder til blokker : historien om Lambertseter - Norges første drabantby. Oslo: Søndre Aker historielag. s. 215-217. ISBN 8299123917. 
  3. ^ Widing, Glen (23. oktober 2019). «(+) Bygger helsehus oppå parkeringshuset». www.estatenyheter.no (norsk). Besøkt 13. september 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]