Lambert Simnel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lambert Simnel
Fødtca. 1477Rediger på Wikidata
Oxford
Dødca. 1535Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseBedrager, husholdsarbeidere Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongeriket England

Lambert Simnel (født ca. 1477, død ca. 1534) var som barn pretendent til Englands trone i Henrik VIIs regjeringstid. Han skal ha vært svært lik Edward, jarl av Warwick, som var en ekte tronkrever.

Man vet ingenting sikkert om hans familie eller hans fødselsår. Faren er i forskjellige kilder identifisert som baker, handelsmann eller orgelbygger. Omkring ti år gammel ble han tatt inn som elev hos en prest i Oxford, Roger Simon (eller Richard, eller Symonds), som begynte å legge planer om å sette gutten på tronen. Han trente ham opp, blant annet ved å lære ham hoffmanerer.

Opprinnelig hadde han tenkt å presentere gutten som Richard av Shrewsbury, 1. hertug av York, som var sønn av Edvard IV. Men da han hørte at prinsen var død under fangenskapet i Tower of London endret han planen. Jarlen av Warwick var på samme alder som Simnel, og hadde et sterkt tronkrav fordi han var sønn av George Plantagenet, 1. hertug av Clarence.

Presten spredte et rykte om at Edward hadde flyktet fra Tower, og var i hans omsorg. Han fikk støtte fra noen gjenlevende medlemmer av Huset York, og tok med seg gutten til Irland, hvor yorkistene fortsatt hadde en del støtte. Simnel ble presentert for Gerald FitzGerald, 8. jarl av Kildare. Jarlen var villig til å støtte en invasjon av England. Simnel ble derfor kronet som Edvard VI i Christchurch Cathedral i Dublin den 24. mai 1487. Jarlen samlet så en hær under Thomas Geraldines kommando.

Da Henrik VII fikk høre om dette visste han at den virkelige Edward satt i Tower. 2. februar 1487 ble Edward vist frem offentlig, slik at alle skulle vite at Simnel var en svindler. Han gav også et allment amnesti for alle forbrytelse, inkludert høyforræderi, forutsatt at de som hadde begått forbrytelsene underkastet seg kongen.

John de la Pole, jarl av Lincoln hadde blitt utnevnt til tronfølger av den avdøde Rikard III av England. Han var bitter fordi Henrik VII hadde erobret kronen, og sluttet seg til konspirasjonen. I Flandern hevdet han at han hadde hjulpet til under Warwicks flukt, og klarte å få med seg Francis Lovell, viscount Lovell. Margaret av Burgund sendte 2000 leiesoldater til Irland for å støtte opprøret. Etter at de hadde kommet til Irland 5. mai 1487 fikk Henrik høre om det, og begynte å samle en hær.

Simnels hær, ledet av Lincoln, steg i land på Piel Island i Lancashire den 5. juni 1487, og noen engelskmenn sluttet seg til dem. De fleste lokale adelsmenn holdt seg unna, med unntak av Thomas Broughton. 16. juni møtte de kongens hær i slaget ved Stoke Field, og ble slått. Kildare ble tatt til fange, Lincoln og Broughton falt og Lovell druknet antagelig i Trent under flukten.

Simon unngikk straff fordi han var prest, mens Simnel ble benådet og fikk en stilling som tjener i det kongelige kjøkken. Da han ble eldre fikk han stillingen som kongelig falketrener. Han døde omkring 1534.