Lais fra Hykkara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lais fra Hykkara
Født4. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Hyccara
DødAntagelig 4. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Thessalia
BeskjeftigelseHetære, skribent Rediger på Wikidata
MorTimandra[1]

Lais fra Hykkara (død 340 f.Kr.) var en hetære eller kurtisane i antikkens Hellas. Hun var antagelig født i Hykkara på Sicilia (på hva som i dag er Carini) og hun døde i Thessalia i Hellas. En annen kjent hetære med samme navn, Lais fra Korint, levde på omtrent samme tid og på samme sted. Ettersom antikkens forfattere ofte forvekslet disse to med hverandre eller ikke var direkte nøyaktig til hvem av dem de refererte til, er de to blitt uoppløselig sammenknyttet. Anekdoter som viser til den ene kan derfor like gjelde den andre.

I henhold til Athenaios var hun en datter av Damasandra, skjønt andre skribenter nevner faren som Timandra. Hun var også en samtidig med en annen kjent hetære, Fryne. Det hevdes at hun ble forelsket i en mann fra Thessalia ved navn Hippostratos eller Hippolokos som brakte henne til Thessalia. Andre kvinner her ble så sjalu på henne at de lokket henne inn i tempelet til Afrodite og steinet henne til døde. Hun ble gravlagt ved bredden av elven Peneios.

Det er et antall mer eller mindre troverdige anekdoter om henne. Eksempelvis ble det sagt at den athenske statsmannen og taleren Demosthenes var villig til å betale 1000 drakmer for en natt med henne, men hun hevet prisen til 10 000 drakmer etter å ha sett ham.[2] På den annen side er det sagt at hun ga seg til filosofen Diogenes fra Sinope.[3] Selv om kontrasten i disse to prisene utgjør en god historie, hvilket er årsaken til at den er blitt husket for ettertiden, er den ikke sannsynlig. Diogenes var etter sigende en uteligger som bodde i tønne. Hvis hun først hadde økt prisen for Demosthenes grunnet hans utseende, er det lite rimelig at hun ville ha gitt seg hen til en sær uteligger, om enn filosof, for ingenting.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Directory of eponymous plant names - extended edition. Index of Eponymic Plant Names - Extended Edition. Index de Noms éponymiques des Plantes - Édition augmentée., side(r) T22[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Wallechinsky, David (1978): The People's Almanac Presents the Book of Lists. New York: Bantam Doubleday Dell. ISBN 0-553-11150-7. s. 328–329
  3. ^ Athenaios: Deipnosophists, «Bok 13 (b)»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Lais – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • Charles Peter Mason (1867): «Lais» i: Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 2. s. 712.
  • Athenaios: Deipnosophists, «Book 13», engelsk oversettelse ved Attalus.org