Laikahunder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Laikahunder er en gruppe spisshunder og urhunder som stammer fra Russland og land som grenser mot Russland

Laikahunder, laikaer eller podlaikaer (av russisk Лайка, som betyr den som «bjeffer» eller «skjeller») er en gruppe spisshunder som i all hovedsak stammer fra Russland, der opphavet er lokale urhunder med røtter i nordområdene. Man kan tenke seg et nært slektskap med andre asiatiske urhundtyper.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Laikaene er i utgangspunktet primitive spisshunder av nærmest kvadratisk type. De fleste hundene er jakthunder, men det finnes også sledehunder og gjeterhunderer. Antallet sledehunder var gjerne større enn antallet jakthunder, fordi en slede krevde flere hunder enn jakten på byttedyr. Som spisshunder flest har også laikaene gode egenskaper som vakthunder, i det de naturlige varsler. Som jakthunder har de blitt brukt til alt fra jakt på ekorn til bjørn, i Asia også til jakt på tiger.

Det nære slektskapet med urhunden gjør at mange laikaer ikke bjeffer på ordinær måte, men heller har et lydmønster som minner om ulvelignede hyling. Anatomien hos disse hundene er gjerne svært fleksibel, sammenlignet med mer moderne hunderaser. Primitive laikatisper løper også ofte bare en gang om året, typisk i februar-mars.

I dag er det nærmest umulig å si noe konkret om hvilken laikahund som er mest opprinnelig. I 1947 bestemte imidlertid russiske kynologer seg for å slå sammen laikaene under fire raser, kalt karelsk-finsk laika, russisk-europeisk laika, vestsibirsk laika og østsibirsk laika. De sistnevnte tre typene har siden oppnådd internasjonal anerkjennelse av FCI som egne hunderaser.

For østsibirsk laika ble Amurlaika, som stammet fra de sibirske grensestrøkene mot Kina, valgt som idealtype. Det ble imidlertid tidlig klart at østsibirsk laika ble en lite homogen rase i forhold til de tre andre laikaene, derfor har man i senere tid valgt å skille mellom noen av de lokale variantene. Jakutisk laika, tsjukotkisk laika og Kamtjatka laika var urhunder som inngikk i den østsibirske laikaen, men som nå er skilt ut som egne hunderaser i hjemlandet. Dette er sledehunder som fysisk blir endel større enn idealtypen, Amurlaikaen.

Den fysisk minste laikaen er karelsk-finsk laika, som gjerne veier omkring 10-15 kg. De største laikaene er sledehunder som kan veie nærmere 50 kg. Også hårlaget varierer mye, i det de nordligste typene gjerne har et mye kraftigere hårlag, med lengre dekkhår og tettere underull.

Laikaer i Norden[rediger | rediger kilde]

Laikahunder kalles ofte taigans jakthunder. Fram til 1970-tallet var disse hundene nærmest ukjente i Norden og Vest-Europa forøvrig. Den første kjennskapen til laikaene fikk vi da finnene på midten av 1960-tallet begynte å besøke Leningrads hundeutstillinger. Det gikk imidlertid til 1978 før den første jaktlaikan ble importert til Sverige, av storviltjegeren Lars Svanberg fra Strömsund. Dette var en østsibirsk laika, en hund som siden ble kjent som en dyktig bjørnehund.

Laikaraser[rediger | rediger kilde]

Nedenfor er et lite utvalg av laikaer, inndelt som henholdsvis moderne laikaer og urhunder. Urhundene er tatt med fordi de danner avlgrunnlaget for de moderne laikane. De urhundene som er tatt med nedenfor regnes som de mest betydningsfulle for utviklingen av de moderne laikaene. Russiske kynologer påvist på 1900-tallet mer enn 30 ulike laikaer i den europeiske delen av Russland. Man regner derfor med at det finnes over 60 ulike laikaer, om man tar med Sibir og det nordlige Asia. Laikaene deles gjerne inn som enten jakthunder, sledehunder eller gjeterhunder.

Moderne laikaer[rediger | rediger kilde]

De fire rasene som inngår i den moderne gruppen er alle jakthunder, selv om det inngår både sledehunder og gjeterhunder i rasegrunnlaget.

Urhunder[rediger | rediger kilde]

Hunder uten merknad om type er jakthunder.

Annet[rediger | rediger kilde]

I 1994 godkjente russisk kennelklubb den nærmest glemte reingjeterhunden som en egen rase under navnet russisk reingjetende spitz eller Olenegonka. Denne hunden har sitt opphav fra nenets laika, samojed laika (som er urhundversjonen av samojedhund) og tavgian laika.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]