LLUB

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

LLUB, også kalt Kobberaksess eller Local Loop Unbundling (engelsk: LLU) er betegnelsen på konkurrerende teleselskapers regulerte adgang på like vilkår til et (tidligere) monopolists telenett (fastnettet) inn mot kunden i husstanden, ofte det såkalte «kobbernettet». Regulert og pålagt plikt til å gi tilgang til fiber- eller annet transportnett utenom aksessnettet til husstandene, kalles bitstrøm-aksess eller «fiberaksess». Pålagt plikt til å stille sentraler til disposisjon for konkurrenters utstyr, kalles telelosji.

LLUB er et regulert og pålagt produkt for wholesale-organisasjonene i alle europeiske dominerende teleselskaper, siden LLUB er et marked som er regulert av Europakommisjonen.

I Norge ble Telenor pålagt å gi LLUB i 2001, og tilbyr dette gjennom sitt infrastrukturselskap Jara. I Storbritannia motsatte British Telecom seg lenge å tilby LLUB, og resultatet ble at telemyndigheten Oftel tvangsmessig skilte ut wholesale-virksomheten i et BT-eid, men juridisk selvstendig selskap – OpenReach.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]