LIBOR

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
LIBOR har navnet fra City of London, en av verdens ledende finanssentra

London Interbank Offered Rate (LIBOR) er en daglig referanserente basert på de rentesatser for usikrede lån som banker tilbyr til andre banker innen Londons pengemarked (eller interbank-marked). Renten fastsettes av British Bankers' Association på bakgrunn av kvoteringer fra de mest aktive bankene i pengemarkedet. Etter at de laveste og høyeste kvoteringene strykes, beregnes renten som et gjennomsnitt av de gjenstående kvoteringene. LIBOR oppgis som en serie renter på utlån med varierende løpetid fra en dag til ett år.

LIBOR har en betydelig anvendelse også utenfor interbankmarkedet. Renten på obligasjoner med flytende rente avledes eksempelvis ofte gjennom et påslag på LIBOR-renten (margin). LIBOR-rentene er også sentrale innen verdsettelse av ulike derivater, swapper og andre finansielle instrumenter.

Alle større finansielle markeder har en tilsvarende rentesats, den rente som gjør seg sterkest gjeldende i euroområdet forøvrig kalles Euribor-renten. I Norge kvoteres NIBOR på samme måte av de største aktørene i kronemarkedet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]