Paul Bremer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra L. Paul Bremer)
Gå til: navigasjon, søk
Paul Bremer under en pressekonferanse i Pentagon i 2003.

Lewis Paul Bremer III (født 30. september 1941 i Hartford i Connecticut) er en amerikansk diplomat og rådgiver. Han er mest kjent som medlem av president George W. Bushs rådgiverstab og som leder for USAs sivile administrasjon i Irak etter invasjonen av Irak i 2003.

Bremer ble utdannet ved Yale, Harvard og universitet i Paris1960-tallet. Rett etter å ha blitt uteksaminert arbeidet Bremer for ulike myndigheter i blant andre Afghanistan og Malawi. På 1970-tallet arbeidet han for ulike amerikanske myndigheter, både hjemme i USA og internasjonalt blant annet i Kabul og i Oslo. Han har også arbeidet under Henry Kissinger og Alexander Haig (1981). Utover på 1980-tallet hadde Bremer stillingen som ambassadør i Nederland i perioden 1983 til 1986 og arbeidet for Kissingers internasjonale konsultfirma Kissinger Associates samt forsikringsselskapet Marsh & McLennan Companies, Inc. På 1990-tallet var Bremer ansatt hos ulike amerikanske myndigheter som arbeidet med sikkerhetsspørsmål og ble ofte konsultert av den amerikanske kongressen som ekspert på internasjonal terrorisme. I 2002 ble han også medlem av president Bushs rådgiverstab.

Som sivil administrator i Irak fikk Paul Bremer mye kritikk rettet mot seg da han den 23. mai 2003 sendte ut en ordre om å oppløse den irakiske hæren. Dette ble av mange sett på for å være en sterk bidragsyter til den kaotiske sikkerhetssituasjonen og det omfattende væpnede opprøret som oppstod i Irak rett etter invasjonen. Selve utnevnelsen av Bremer som leder for USAs sivile administrasjon i Irak ble også kritisert av ulike menneskerettighetsgrupper på grunn av at han var en talsmann for å lette på restriksjonene rundt CIAs samarbeid med individer og grupper som hadde gjort seg kjente med å bryte menneskerettighetene.[1]

Den 14. desember 2004 ble Bremer tildelt Presidentens frihetsmedalje av president Bush.[2] Bremer har gjennom sin diplomatkarriere lært seg å beherske en rekke språk foruten engelsk, som fransk, norsk, persisk og tysk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NYtimes.com – At the Helm in Shattered Iraq: Lewis Paul Bremer III (Av James Dao. Publisert 8. mai 2003, besøkt 9. november 2009)
  2. ^ Whitehouse.gov – President Presents Medal of Freedom (Av Office of the Press Secretary. Publisert 14. desember 2004, besøkt 9. november 2009)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]