Lü Ronghuan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lü Ronghuan
Født1890Rediger på Wikidata
Fushun
Død1946Rediger på Wikidata
Sibir
BeskjeftigelseDiplomat, politiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetQing-dynastiet
Republikken Kina

Lü Ronghuan (tradisjonell kinesisk: 呂榮寰, forenklet kinesisk: 吕荣寰, pinyin: Lǚ Rónghuán, født 1890 i Fushan i provinsen Liaoning i Kina, død 1946 i Sibir i Sovjetunionen) var politiker i den tidlige Republikken Kina og senere i keiserdømmet Manchukuo der han innehadde en rekke kabinettposter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Lü studerte jus ved Jiangsu provinsialuniversitet, og vendte tilbake til Shenyang i Mandsjuria for å opprette et advokatkontor. Han ble etterhvert politiker i lokalregjerinen, og steg til viseformann for Fengtian provinsforsamling og ble en av direktørene for Den kinesiske østjernbanen.

I 1923 ble Lü sendt av Fengtianklikkens krigsherre, Zhang Zuolin, som spesialutsending til Moskva, hvor han forhandlet frem en traktat mellom Mendsjuria og Sovjetunionen. Han ble utnevnt til guvernør for Den kinesiske østjernbanen i 1928, men tapte denne stillingen etter Zhang Zuolins død og etter hans sønns Zhang Xueliangs militære nederlag.

Etter Mukdenhendelsen i 1931 ble Lü rekruttert av den japanske spionasjeleder oberst Kenji Doihara til å tjenestegjøre i Selvstyrets ledelsesstyre, for å utarbeide den fremtidige ledelsesstruktur for den nye staten Manchukuo. I august 1932 ble han formann for bystyret i Harbin, etter Bao Guancheng.

Fra juli 1933 til mai 1935 var Lü guvernør for Harbins spesielle byområde. Fra november 1934 til mai 1935 var han samtidig guvernør for provinsen Binjiang. I mars 1935 ble Lü minister for sivile anliggender i Keiserdømmet Manchukuo, en post han innehadde til mai 1937. Fra mai-juli 1937 var han foretaksminister, frem til den posten ble sammenslått med ministeriet for indistrien. Han fortsatte som industriminister fra juli 1937 til mai 1940. Han gikk deretter tilbake til sin gamle stilling som minister for sivile anliggender fra mai 1940 til januar 1941. I januar 1941 ble han spesialutsending til Kinas reorganiserte nasjonale regjering, og forble i Nanjing til 1944. Etter hans tilbakekomst til Hsinking gjorde han tjeneste i utenriksdministeriet som spesialutsending. Han trakk seg tilbake fra offentlig tjeneste i 1945.

Etter den sovjetinske invasjon av Mandsjuria forsøkte Lü å organisere en sivilforsvarskomité for å bevare den sivile orden, men ble tatt til fange av den sovjetiske røde arme og holdt i varetekt i Sibir. Hsn døde av sykdom i fengsel der i en alder av 57 år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]