Løvtreløper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Løvtreløper
Nomenklatur
Rhagium mordax
(DeGeer, 1775)
Populærnavn
løvtreløper[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
UnderfamilieBlomsterbukker
SlektRhagium
Økologi
Habitat: Skog. Larver under barken på døde stammer.
Utbredelse: Holarktis
over hele Norge.

Løvtreløper Rhagium mordax er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er ganske vanlig overalt hvor det vokser løvskog i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Merk det fremstrakte hodet og de runde fasettøynene

En middelsstor (12–22 mm), noe kraftig trebukk med ganske korte antenner. På farge er den gulbrunt-spraglete. Den kjennes lettes på at hver dekkvinge har en skrå, svart tverrstripe omtrent i midten, denne er bredt kantet med okergult på begge sider. Antennene er ganske kraftige og rundt en tredjedel så lange som kroppen. Hodet er firkantet, med påfallende lange, helt parallelle tinninger bak fasettøynene. Tinningen er nær dobbelt så lang som fasettøyet. Pronotum er litt lengre enn bredt, sterkt hvelvet, med en kort, men kraftig pigg midt på hver side. Den fremre delen danner en markert krage. Dekkvingene har tre lengderibber hver, men disse er mindre markerte enn hos bartreløperen. Beina er grå, temmelig lange og kraftige. Larven er opptil 3,5 centimeter lang, hvit, ganske flat og langstrakt. Hodet er bredt og kileformet, kjevene kraftige. Bakerst på ryggen har den en kraftig tagg.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever under barken på døde løvtrær, sørlig bjørk og eik. Av og til kan de også finnes i bartrær. De gnager flate, svingende, ca. 15 mm brede ganger mellom barken og veden. De voksne billene løper rundt på døde stammer (gjerne nyfelte) om våren, de er livlige og flyr gjerne. De besøker gjerne blomster, særlig på mjødurt, for å spise pollen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over hele Palearktis. I Norge er den vanlig over hele landet bortsett fra Finnmarksvidda.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 30. august 2020. Besøkt 30. august 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]