Lørenskog stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lørenskog stasjon
Lørenskog stasjon våren 2017.
LandNorges flagg Norge
Stasjonsnummer204
StedRobsrud, nær grensa mot Oslo
KommuneLørenskog
Opprettet1857
Høyde o.h.159,3 meter
Distanse14,15 km
Høyde159,3 moh.
ArkitektPaul Armin Due
EierBane NOR
Operatør(er)Vy
Åpnet1857
Tjenester
Linje(r)Hovedbanen
Plattform(er)2
Rute(r)L1
Forbindelser
Buss Buss25, 67, 120
Posisjonskart
Lørenskog stasjon ligger i Akershus
Lørenskog stasjon
Lørenskog stasjon
Lørenskog stasjon (Akershus)
Kart
Lørenskog stasjon
59°56′42″N 10°56′42″Ø

Lørenskog stasjon ligger på Robsrud i Lørenskog svært nær grensen mot Oslo og øverst i Groruddalen. Stasjonen ligger 14 km fra Oslo sentralstasjon og 159 meter over havet.

Lørenskog åpnet i 1857 og betjenes for tiden av lokaltogene mellom Spikkestad og Lillestrøm. Stasjonen het opprinnelig Robsrud stasjon, oppkalt etter nærmeste gård, men skiftet navn i 1909 til Lørenskog.

Stasjonen har hatt vekslende status; 1857: stasjon med utveksling av togmeldinger, 1859: lasteplass med av- og pålessing av gods, 1891: stoppested uten sikkerhetsmessig funksjon, men med ekspedering av reisende og gods, 1898: fullverdig stasjon med utveksling av togmeldinger og ekspedering av passasjer og gods, 1972: fjernstyrt stasjon med kryssingsmuligheter og ekspedering av passasjerer og vognlaster. 1988: Vognlasttrafikken nedlagt og Lørenskog ble en ren passasjerstasjon med betjent billettsalg. Ca 2000 ble stasjonen avbemannet, og billetter må i dag kjøpes på automat eller av konduktør på toget.

Stasjonsbygningen er tegnet av arkitekt Paul Armin Due, og ble oppført av Strømmen Trævarefabrik i 1901, men er mest kjent for sin rolle i NRKs barneprogram Sesam Stasjon1990-tallet. Stasjonen var da malt i fargesprakende mønster og skiltet Sesam stasjon.

Lørenskog stasjon og «Sesam Stasjon»[rediger | rediger kilde]

Stasjonsbygget i Sesam Stasjon-farger

Utdypende artikkel: Sesam Stasjon

Lørenskog stasjon fungerte som kulisse i alle uteopptak, mens interiørene var bygd opp i studio hos NRK på Marienlyst i Oslo[1].

Mens serien pågikk var det mulighet for barnehager å besøke Sesam Stasjon. De reiste med Sesam-toget fra Oslo sentralstasjon og ut til Lørenskog. Hvis de var heldige kunne av og til en skuespiller, Max Mekker eller stasjonsmester O. Tidemann være tilstede.

I 2003 ble det bestemt at Sesam Stasjon-tårnet og fargene skulle fjernes fra Lørenskog stasjon og at den skulle tilbakeføres til opprinnelig utseende. Tilbakestillingen ble ikke påbegynt før våren 2006, og høsten samme år hadde stasjonen fått tilbake sitt opprinnelige utseende.

Stasjonen er tilbakeført med sine gulfargede vegger med brune lister og fremstår dermed i en stil som ligner andre stasjoner på Hovedbanen mellom Oslo og Eidsvoll.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon     Neste stasjon
Hovedbanen
Lokaltrafikk
L1Spikkestad - Oslo S - Lillestrøm