Léo Malet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Léo Malet (født 7. mars 1909 i Montpellier, død 3. mars 1996 i Châtillon-sous-Bagneux, département Hauts-de-Seine) var en fransk kriminalforfatter.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Léo Malet gikk i lære som bankfunksjonær før han i 1925 dro foreldreløs til Paris under beskyttelse av redaktøren André Colomer som skulle øve stor innflytelse på ham i anarkistisk retning.

I Paris levde Malét som tigger, men under påvirkning av surrealistene slo han gjennom som chansonnier på kabaretteateret Vache EnragéeMontmartre. Senere begynte han å skrive og arbeidet samtidig blant annet som kontorist, filmstatist og freelance journalist (En dehors, L'insurgé, Journal de l'Homme aux Sandales, la Revue Anarchiste, etc.). Han skrev lyrikk og gikk inn i Groupe Surréaliste fra 1930 til 1949.

I 1940-årene begynte Malét å skrive kriminalromaner, og i 1942 kom romanen 120, Rue de la Gare ut. Den var begynnelsen på en lang rekke bøker om detektivhelten Nestor Burma som Malét skulle beskjeftige seg med de neste tretti årene. Spesiell er den femten binds store syklusen Nouveaux Mystères de Paris. Detektivhelten Burma beveger seg her gjennom ett av Paris' arrondissementer i hver av bøkene, og forfatteren viser seg som en bemerkelsesverdig skildrer av byen, dens atmosfære og dens hemmeligheter.

Priser[rediger | rediger kilde]

  • 1948 – «Grand prix de littérature policière»
  • 1958 – «Grand prix de l'humour noir» for serien Nouveaux Mystères de Paris.
  • 1984 – «Grand Prix du Club des Détectives».

Lenker[rediger | rediger kilde]