Kystringbuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kystringbuk
Nomenklatur
Liparis montagui
(Donovan, 1804)
Populærnavn
kystringbuk[1]
(særfinnet ringbuk)
Hører til
Liparis,
ringbuker,
ulkefisker
Økologi
Habitat: på grunt vann i havet
Utbredelse: nordøstre Atlanterhavet, Barentshavet

Kystringbuk (Liparis montagui) er en fiskeart som tilhører ringbukene. Den er vanlig langs hele norskekysten, men går ikke så langt inn i fjordene som slektningen vanlig ringbuk.

Den har en rumpetrollaktig kropp og kan bli 10–12 cm lang. Fargen varierer mye, og den kan være brun, rød eller gul. Noen individer har mørke striper og flekker. Kystringbuk kan skilles fra slektningen vanlig ringbuk på at rygg- og gattfinnen ikke henger sammen med halefinnen. Sugeskiva er bare litt større enn øyets diameter.

Kystringbuk lever for det meste i algeregionen på grunt vann. Når den ikke svømmer rundt, fester den seg til bunnen med sugeskiva samtidig som halen legges inn mot kroppen. Den eter alger, smådyr, maneter og fiskeyngel.

Utbredelsen omfatter nordøstre del av Atlanterhavet fra Den engelske kanal, De britiske øyer, Færøyene og Island til sørvestre deler av Barentshavet. Den er vanlig i Nordsjøen og Kattegat, men lever ikke i Østersjøen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. august 2020. Besøkt 3. august 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • P. Pethon (1998). Aschehougs store fiskebok (4 utg.). Aschehoug. ISBN 82-03-22260-9. 
  • F.E. Moen og E. Svensen (2003). Dyreliv i havet: Nordeuropeisk marin fauna (3 utg.). Kristiansund N: KOM forlag. ISBN 82-90823-541. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]