Kystbussen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kystbussen på vei til Bergen.

Kystbussen er en ekspressbussrute som går daglig på strekningen Bergen-Stord-Haugesund-Stavanger. Den ble startet 22. juni 1993.[1] I begynnelsen var det kun to avganger i hver retning, i dag har den avganger hver time både på hverdager og søndager, på lørdager går bussen litt sjeldnere. Kystbussen drives i et samarbeid mellom Tide Buss og Boreal Travel. Ruten er en integrert del av rutenettet NOR-WAY Bussekspress administrerer.

Kystbussen hadde rekordtrafikk i 2008 med 542.000 passasjerer[trenger referanse] på strekningen Bergen – Leirvik – Haugesund – Stavanger. I 2012 transporterte ekspressbussen 477.000 passasjerer.[2]

Strake veien[rediger | rediger kilde]

I 2001 Startet Kystbussen noe som kalles for strake veien som betyr at den bare har noen stopp. Den har hatt flere endringer blant annet at den bare stoppet på Aksdal eller bare Heiane. I senere så begynte de og kjøre Stavanger-Aksdal-Leirvik-Nesttun-Bergen. Da den nye E39 via Lagunen og Rådal ble åpnet ble alle Kystbusser uavhengige av strake veien og vanlig omdirigert fra Nesttun til Lagunen. Så nå går Strake Veien Stavanger-Aksdal-Heiane-Lagunen holdeplass-Bergen. De begynte og kjøre til Heiane og ikke Leirvik siden de fant ut av at det var for stram tid via Leirvik. I 2022 begynte de også og kjøre Dobbeltdekker busser på strake veien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kystbussen har 10-års jubileum». Radio Haugaland. 22. juni 2003. Arkivert fra originalen 10. januar 2018. Besøkt 10. januar 2018. 
  2. ^ Om Kystbussen[død lenke] Nor-Way Bussekspress

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]