Kykelikokos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kykelikokos
Generell informasjon
SjangerBarneprogram, direktesendt tv-program
Prod.landNorge
Sendeår1996–2003
Sesonger15
Episoder223
Lengde2 t.
SpråkNorsk
Sending
Periode10. feb. 199610. mai 2003
TV-kanalNRK1
Eksterne lenker
IMDb

Kykelikokos var et direktesendt fjernsynsprogram for barn, som ble sendt på NRK1 hver lørdagsmorgen fra 1996 til 2003. Programmet var Norges første direktesendte fjernsynsprogram for barn[1] og hadde et stort fokus på miljø og søppelsortering.[2] Programmet hadde et seertall på mellom 250 000 og 300 000.[3]

Kykelikokos ble høsten 2003 avløst av Fabelaktiv-serien Pysj pop baluba.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Grunntanken bak programmet var å oppfordre barn til å opptre miljøvennlig og programmet hadde blant annet en konkurranse der innringerne skulle sortere søppel som kom inn i studio via et transportbånd. Idéen er senere brukt opp igjen i fabelaktivs lørdagsprogram Klar Ferdig Gå.

Miljøaspektet i Kykelikokos ble etter hvert utvidet til å handle om blant annet om strømsparing og andre ENØK-tiltak. Etterhvert ble internett tatt i bruk og programposten RAM-Rommet, som handlet om videospill og nettbruk; ble opprettet. Kykelikokos hadde mange kjente gjester, blant annet daværende miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

Musikk og humor var viktige ingredienser i Kykelikokos, blant annet kunne seerne ringe inn og være med på musikkonkurranse, lyden-i-dunken-konkurranse, er-det-virkelig-meg-og-ingen-andre-enn-meg-det-er-bilde-av-på-tv-akkurat-nå-konkurranse, hvor-i-huleste-nøtta-konkurranse og Josefine-konkurranse. Ved ett tilfelle ble det målt til sammen 160 000 telefonoppringinger til Kykelikokos i løpet av de to timene programmet var på lufta [trenger referanse].

Bowler[rediger | rediger kilde]

Programlederne ble skiftet ut flere ganger, men den bærende faktoren gjennom de fleste årene var Bowler (Jørn Kolsrud), som sammen med Børre og Håkon i Bossbandet også utgjorde husorkesteret i programmet. Bowler hadde visstnok jobbet som Overhoffmester hos kongen av Brahamarakuri, og var kommet til Norge for å være med på Kykelikokos. Han var hovedprogramleder fra 1996 til 2002, og hadde flere medprogramledere. Blant dem var Henriette Steenstrup, Ingeborg Sundrehagen Raustøl, Kristoffer Reinsfelt Arnesen, Christian Strand, Marie Theisen, Marte Lønberg Vollen og Ane Ose. Da Bowler sluttet i 2002, reiste han tilbake til dette mystiske landet Brahamarakuri, men dukket opp igjen til aller siste sending og foretok den offisielle lukkingen av 7 år med direktesendte Kykelikokos-program ved å knyte sammen åpnings-båndet.

Den 20. februar 2011 gjorde Jørn Kolsrud et lite comeback som Bowler i studio på UKA-TV i Lillehammer.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kykelikokos». arkiv.nrk.no. Besøkt 10. august 2016. 
  2. ^ «Kykelikokos-bursdag». www.h-a.no. Besøkt 10. august 2016. 
  3. ^ «Kykelikokos-bursdag». www.h-a.no. Besøkt 10. august 2016. 
  4. ^ NRK. «Bowler besøkte Uka-TV». Besøkt 10. august 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]