Guandong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kwantung»)
For den sørkinesiske provinsen Kwangtung (gammel staving), se Guangdong.
Karte over paktområdet Kwantung (Guandong) og den nøytrale sone

Guandong (tradisjonell kinesisk: 關東; pinyin: Guāndōng; Wade–Giles: Kuan-tung, i europeiske kilder mest omtalt som Kwantung, japansk versjon Kantō (Shinjitai-skrift: 関東; russisk: Гуаньдун eller Квантунг, offisielt: Квантунская область) var fra 1898 et område som Qing-dynastiet forpaktet til Russland. Det lå sør på halvøya Liaodong i Gulehavet. Ordet Guandong er en sammentrekning som egentlig betyr «østenfor (Shanhai)-passet» og siktet opprinnelig til hele Mandsjuria.

På grunn av sin åpenbare strategiske betydning falt stormaktenes blikk på halvøya Liaodong i annen halvdel av 1800-tallet. Under den første japansk-kinesiske krig (1894-1895) ble den okkupert av japanerne og skulle ifølge Shimonoseki-traktaten av 17. april 1895 avstås til Japan. Etter Shimonoseki-intervensjonen av Russland, Frankrike og Tyskland, gav Japan avkall på å overta halvøya og gikk i stedet med på erstatning på 30.000.000 sølv-tael.

I avtalen om Liaodong-halvøy-pakten, Pekingavtalen av 15. mars 1898, forpaktet Kina Guandong (Kwantung), sørspissen av Liaodong-halvøya, til russerne for 25 år. Paktområdet bestod i det vesentlige av Port Arthur som var blitt utbygd til flåtebase, og av handelshavnen Dalni litt lenger mot øst. Nord for paktområdet var det en bred nøytral sone som bare kunne betres av kinesiske tropper hvis russerne innvilget dem tillatelse.

Under den russisk-japanske krig (1904-1905) ble Port Arthur beleiret av japanerne i 157 dager. I Portsmouth-traktaten av 5. september 1905 avstod Russland sine rettigheter til paktområdet til japanerne. Hit stasjonerte Japan senere Kwantunghæren.

Mot slutten av annen verdenskrig ble området i august 1945 erobret i en luftlandeoperasjon av Den røde armé. Årene 1945-1955 stod det under felles sovjetisk-kinesisk administrasjon. Den 11. oktober 1955 ble det helt overdratt til Folkerepublikken Kina.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]